Județul Constanța, fruntaș la plecările de acasă în rândul copiilor

1585
Județul Constanța, fruntaș la plecările de acasă în rândul copiilor - fond-copii-1706459274.jpg

Articole de la același autor

La nivel național, numărul sesizărilor privind dispariția de la domiciliu a copiilor a crescut foarte mult în ultimii doi ani. Conform unei analize a organizației Salvați Copiii România, în doar un an, s-au înregistrat peste 8.000 de sesizări referitoare la dispariția minorilor de acasă. Constanța se află și ea în topul județelor unde au avut loc cele mai multe evenimente de acest fel.

În perioada 30 aprilie 2022 – 30 aprilie 2023, conform statisticilor, la nivel național s-au înregistrat 8.722 de sesizări referitoare la dispariția minorilor de acasă. De asemenea, 30% dintre copiii care dispar pleacă voluntar, cei mai mulți provenind din locuințe sociale sau din centrele Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copiilor. Potrivit specialiștilor, consecințele psihice asupra copiilor plecați de la domiciliu sunt generate, foarte des, de experiența pe care aceștia o au atunci când sunt departe de casă.

Cele mai frecvente motive și principalii factori de risc care îi fac pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire constau în neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea părinților sau a celor responsabili, dar și conflictele repetate din familie sau certurile cu părinții. De asemenea, copiii pleacă de acasă din cauza abuzurilor sau pentru că sunt lăsați în grija altor rude. Unii dintre ei, însă, nu reușesc să comunice cu părinții și sunt influențați de anturaje toxice din jurul lor.

Potrivit reprezentanților DGASPC Constanța, județul de la malul mării este unul dintre cele fruntașe la disparițiile de copii. Cele mai multe dispariții au fost înregistrate în București, acesta fiind urmat de județele Bacău, Iași și Constanța. Numărul sesizărilor cu privire la disparițiile de copii a suferit o dinamică progresivă în ultimii patru ani, cu o creștere semnificativă începând cu anul 2021: astfel, dacă în perioada 2020 - 2021 au fost înregistrate 5.922 de cazuri de minori dispăruți, un an mai târziu numărul a crescut la 7.577.

„Părinții, îngrijitorii și familiile rămân cei mai importanți factori pentru prevenire și sprijin. Copiii au nevoie de adulți în care să aibă încredere, de multe ori aceștia putând fi și profesorii. Un adult în care să aibă încredere are o atitudine non-critică, deschidere și oferă stabilitate. Pentru a preveni plecările repetate, copiii, mai ales la vârsta adolescenței, au nevoie să își dezvolte sentimentul că aparțin unei structuri sociale, să își construiască o «ancoră», care poate lua orice formă, dar care va deveni motivul pentru a rămâne, nu pentru a pleca”, transmite președintele executiv „Salvați Copiii” România, Gabriela Alexandrescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4315 secunde