Lupta cu cerșetorii care trag de turiști în Gară și autogări pare în zadar. "Ce să le facă jandarmii?"

7140
4
Lupta cu cerșetorii care trag de turiști în Gară și autogări pare în zadar.

Articole de la același autor

Zona dintre Gara Constanța și Autogara Sud reprezintă unul dintre punctele preferate de cerșetori, dar și de persoanele fără adăpost care consumă alcool în mod excesiv.

Persoanele care lucrează în autogară, sau chiar pe străzile din jur, îi cunosc pe cei care apelează frecvent la mila publicului pentru a face rost de bani sau de țigări. Potrivit acestora, cerșetorii nu fură, dar susțin că, fiind primul spațiu pe care îl văd după ce coboară din autocar, turiștii își pot forma o impresie proastă despre Constanța și chiar despre România, în general. „Pentru noi nu reprezintă o problemă, dar pentru oamenii care călătoresc, mai ales vara, sunt un pericol”, susține un bărbat ce lucrează la un service GSM dintre gară și autogară.

Persoanele care lucrează la agențiile de turism și firmele de transport din autogară au grijă una de cealaltă atunci când pleacă seara de la locul de muncă. „Nu îmi este frică să plec noaptea, pentru că am un băiat cu care mă înțeleg bine, iar seara, când ies de la muncă, este tot timpul aici”, a spus angajata unei firme de transport din autogară, menționând și că „nu te simți tocmai în siguranță, eu mă simt în siguranță când este șoferul nostru aici, sau alți șoferi, cât timp mă așteaptă băiatul acela”.

Măsurile luate de Autogara Sud

Un reprezentant al autogării a spus că a fost diminuată semnificativ prezența oamenilor străzii și a cerșetorilor, după ce au fost angajați paznici pentru două dintre cele trei porți. „Deja am pus două persoane la intrare, în cursul zilei. S-a mai făcut puțin ordine, pentru că era balamuc. Cu mașini multe, hoți, venea și poliția, dar s-a mai rezolvat. Rămâne de văzut dacă vom reuși, cât de curând, să punem pe cineva și la poarta mare”, cert este că „de când am pus paznicii la intrare nu s-a mai întâmplat nimic”, a declarat reprezentantul menționat.

De o lună au fost aduși paznicii la porți. Până atunci, reprezentanții autogării se duceau și îi dădeau singuri afară pe cerșetori, când îi vedeau: „I-am dat afară. Au fost niște cerșetori, dar i-am dat afară pe toți”, a spus același interlocutor.

Totuși, pe timp de noapte, autogara nu mai este protejată de paznici și doar două dintre cele trei căi de acces se închid.

Ce fac autoritățile

Angajații autogării s-au obișnuit cu prezența echipajelor de poliție și, în special, cu cele de jandarmi care încearcă să diminueze situația, dar nu au ce să facă, deoarece, chiar dacă îi duc pe cerșetori în alte părți, aceștia se întorc ziua următoare. „Vin jandarmii, dar ce să le facă? N-au nici buletin”, a spus o angajată din zona autogării.

Sunt și persoane care lucrează în incinta autogării și care susțin că autoritățile nu fac nimic. „Vin jandarmii, dau o tură, parchează fix în față la mine, dar nu știu ce fac. Eu n-am văzut să ajute persoanele astea, să le ducă în altă parte”, ne-a declarat un lucrător.

Vine vara, se înmulțesc cerșetorii

Toate persoanele care frecventează autogara sau gara au observat că în sezonul estival apar mai mulți cerșetori. „Cei mai mulți sunt vara, vin și din alte zone”, a susținut un lucrător comercial din autogară.

Un alt fenomen observat, în ultimii ani, de cei care lucrează în zona menționată este că, vara, mulți tineri veniți la mare își cheltuiesc banii pe substanțe interzise sau alcool, după care le cer celorlalți turiști bani pentru a putea să se întoarcă acasă cu trenul. „Sunt tineri care își cheltuiesc banii, rămân fără și după aceea nu mai au cum să se întoarcă cu trenul acasă. Au venit și aici”, a informat o femeie angajată a unui magazin situat între gară și autogară.

Adevăratul pericol

Se pare că nu cerșetorii sunt cei de care ar trebui să ne ferim. Persoanele care „vin, beau și fac scandal” sunt mult mai periculoase, potrivit celor care lucrează în zona autogării: „Odată, am trecut pe lângă acei oameni beți, s-au luat la bătaie și exact în acel moment a zburat un pumn spre mine. Mi-a fost frică, am fugit de acolo”. Angajații service-ului GSM au povestit cum au fost martorii actelor de violență și tâlhărie ale acestor persoane: „Am fost martori la foarte multe incidente. Chiar acum câteva zile s-au bătut. Au furat bani de la femei, de la bărbați, au tăbărât pe ea”.

Adăposturi sociale pentru oamenii străzii

Adăpostul „Sfânta Filofteia” este un spațiu public, din municipiul Constanța, care acordă adăpost oamenilor străzii, însă, pentru a beneficia de el, este nevoie să fie îndeplinite un set de condiții.

În primul rând, persoanele care doresc să se bucure de un acoperiș deasupra capului trebuie să dețină acte de identitate și acte medicale, dacă este cazul.

Câteva dintre criteriile de eligibilitate cerute pentru a putea beneficia de adăpost sunt: să nu se afle sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor stupefiante, să nu fie în mod evident consumatori de alcool sau substanțe stupefiante, să nu aibă asupra lor prea multe bunuri și obiecte personale.

Astfel, persoanele care sunt dependente de alcool și nu au casă, cel puțin în municipiul Constanța, nu pot beneficia de adăpost social public.



Comentează știrea

aia bolnavi ?
23 martie

sint mai multe categorii si aici de nevoiasi, unii cu alcoolul, tutunul poate si scandal. Acuma ca poate si cu ceva morala o troscaneala de frig poate ii mai dai. Concret cu 15 ani in urma, om nevoias cazut pe trotuar si 2-3 ore pina sa vina cineva competent. [ 112 ] cu greu am reusit si sa conving sa foloseasca vorba cu altii care mai au un mobil [ ca avem doar salvare, politie, pompieri si fara centre sociale ] si asta dupa 2-3 incercari [ sa suni la 1centru social ]. Ca mi-a zis, sa cobor [ apartament ], sa vad exact [ era clar ca statea de 30minute deja si zona circulata, plus prin bunavointa primise 1covrig in mana ]. Asa intuitiv, nu il primeau la

aia mai bolnaviori ?
23 martie

sint mai multe categorii si aici de nevoiasi: unii cu alcoolul, tutunul poate si scandal. Acuma ca poate si cu ceva morala o troscaneala de frig poate ii mai dai. Concret cu 15 ani in urma, om nevoias cazut pe trotuar si 2-3 ore pina sa vina cineva competent. [ 112 ] cu greu am reusit si sa conving sa foloseasca vorba cu altii care mai au un mobil [ ca avem doar salvare, politie, pompieri si fara centre sociale ] si asta dupa 2-3 incercari [ sa suni la un centru social : tel. cu google rapid pe CT dar cine sa raspunda ? ]. Ca mi-a zis sa cobor [ apartament ], sa vad exact [ era clar ca statea de 30minute zacea, si zona circulata, plus prin "bunavointa" primise un covrig in mana ]. Asa intuitiv, nu il primeau la Sf. Binefacatoare. A venit tirziu de la Spital cineva si de la Politie [ dupa uniforma si mai departe amaratul nu mai era acolo ]. Cazuri speciale, pai il lasi asa acolo ? [ poate baut bine, mai asa fara sapun, poate o problema si minora de sanatate ] si stai acolo ca fiecare cum are zarul [ pasivitate si indiferenta, sa si agraveze si sa ajunga mai rapid ]. O noapte asa sub cerul liber de primavara si pt. un om sanatos si de varsta medie, pai 2-3 zile majoritatea sigur cu ceva pastile ulterior ! Fara sapun o saptamana e sursa de control specializat la doctor. Doar pe aspecte primare se cumuleaza grija fata de om si pe statistica se contorizeaza la categoria de tara [ adica din aia unde aia care mai pot incearca sa schimbe geografia si cu efort sa invete noi datini pe limbaj specific ]. De pe jurnal, era si povestea cu Spitalul, ca desi in afara cadrului legal, cu suflet doftorii de acolo ii primeau seara pe canapelele de asteptare poate si 1pastila de urgenta. Tot de pe hartie, cam 3zile de urgenta ii tine spitalul si dupa aia pe refacere tot la cerul liber ? Poate un cort mai mare ceva sau niste modulare aici [ urgenta ], pina o cladire si pt. toti "amaratii" cu personalul specializat si servicii aferente : dezalcoolizare, ingrijirea sanatatii, echilibrare mintala, etc. UE asta ar trebui sa aiba fonduri prevazute si aici ! [ cazuri speciale si cu ceva numar, doar pe CT ceva sute poate mii, etc ]. Alt caz si mai vechi cam 25 de ani, localnic de alimentara si canalizare [ pe zona "centrala" ], inghetat de frig ! Altul 15 ani plus parc, ca de boala galopanta sigur, etc ! Prin Capitala, mai spre margine cu minus 7ani era cartonul si podul cu garnitura de fum de benzina la incalzire [ si acolo la fel, erau dupa datina locului ], etc, etc. Youtube cu reteaua de canalizare, seringa, SIDA, gara si "ocrotitorul grupului" cu abilitati de constructie e un punct de reper istoric ! Grupul ala, pe unde acuma ?

pilu
23 martie

Păi conform titlului, Poliţia chiar nu luptă cu nimeni, ci dau amenzi.

dolfi
23 martie

In parcare la kaufland vin cativa zilnic ca la munca. Aproape in fiecare zi pleaca cu plase pline de cumparaturi. Daca bacsisul dat chelnerilor e impozitat, pe cersetori ii impoziteaza doar ăia care-i patroneaza?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9174 secunde