X

Magazine cu lacătul pe uşă şi disperare în rândul agenţilor economici de pe strada Ștefan cel Mare

3639
3
Dacă, în anii trecuţi, strada Ștefan cel Mare se afla printre locurile preferate de promenadă ale constănţenilor, în prezent, zona se aseamănă foarte mult celor bombardate din Ucraina şi s-a transformat într-o adevărată ruină, cu clădiri degradate și multe spații comerciale goale. Iar dacă înainte de 21 octombrie 2021, data la care au fost declanşate lucrările de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare, mai funcţionau unele magazine, acum situaţia este de-a dreptul sumbră.





Aşa se face că, la acest moment, întreaga zonă poate fi comparată cu nişte tranșee, prin care oamenii sunt nevoiţi să treacă zilnic, dacă îşi desfăşoară activitatea aici sau trebuie să ajungă în diferite locuri. Chiar dacă lucrările au avansat în ultimele luni, modernizarea străzii Ştefan cel Mare este departe de a se finaliza sau cel puţin aşa pare, la acest moment. Dintr-un capăt într-altul, cât vezi cu ochii, este transformată într-un adevărat șantier. Pentru cei care au curajul să se aventureze în această zonă, care seamănă cu zonele bombardate din Ucraina, deplasarea se face cu maximă prudenţă, pentru că, chiar dacă ai încălţări adecvate, fără toc, tot ai şanse să îţi rupi picioarele.



Da, se observă că s-a lucrat pe tronsonul cuprins între strada Ștefan Mihăileanu și strada I. G. Duca, iar până spre Policlinica cu Plată, de câteva zile a apărut timid şi asfaltul, care a luat loc pietrişului, dar o porţiune însemnată este în continuare foarte dificil de traversat.



Şi, gândiţi-vă, toată această situaţie trenează din luna octombrie a anului trecut, timp în care, pentru locuitorii de pe această stradă, numai plecarea şi sosirea acasă reprezintă un chin, mai ales pentru vârstnici, care abia se mişcă. Din păcate, vor, nu vor, de multe ori trebuie să iasă din casă, fie pentru cumpărături, să ajungă la medic sau pentru alte necesități.



Pentru a lua pulsul zonei, am mers la pas, dintr-un capăt într-altul al străzii. Dacă până la policlinică deplasarea a fost uşor de realizat, mai departe, este îngrozitor de mers. Din acest punct, peste tot sunt numai pietre, cioburi, pământ răscolit, iar în aceste condiţii oamenii trebuie să iasă din case sau să meargă, efectiv, pe unde au treabă.



„De mai bine de jumătate de an nu mai pot purta decât încălţăminte sport, pentru că altfel mi-aș rupe gâtul. Nu se poate merge şi la fiecare pas te uiţi pe jos, ca să nu calci în cine ştie ce utilaj sau orice altceva şi să nu te răneşti. Nu este normal ca lucrările să se extindă atât de mult timp. Mai vin şi turiştii şi noi ne aflăm încă în plin şantier”, ne-a declarat Irina P., o constănţeancă. „Eu am deja un picior rupt. M-am dezechilibrat într-o dimineaţă, am călcat strâmb şi am ajuns direct la spital. Parcă ne aflăm în război, nu în centrul unui oraş”, a completat Florin C., un pensionar în vârstă de 77 de ani.



Bate vântul prin magazine. Marfă pe stoc, clienţi ioc

Cert este că, indiferent de condiţiile pe care zona le oferă la acest moment, oamenii au treburi de făcut, care nu se rezolvă din confortul casei lor, ci este nevoie să se deplaseze. Nu mai spunem că, dacă, anul trecut, pe stradă mai existau magazine cu articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, patiserii şi multe altele, de ceva vreme multe s-au închis, pentru că nu le aştepta altceva decât falimentul, dacă îşi făceau speranţe că le vor călca pragul prea mulţi clienţi. Am văzut pe Ştefan cel Mare afaceri cu lacătul pe uşă. Foarte mulţi au închis, şi majoritatea din acelaşi motiv: şantierul care îngreunează considerabil deplasarea populaţiei. Desigur, pe ici-colo, încă mai pot fi observate magazine deschise, deşi numărul clienţilor a scăzut alarmant. Ne referim aici la cei care au avut curajul să-şi menţină afacerile pe piaţă. Cum se descurcă aceştia? Foarte greu, în condițiile în care mulți constănțeni evită zona.



„La noi, vânzările au scăzut până la de trei ori faţă de anul trecut. Totul este groaznic. Suntem în stadiul în care nu mai putem să supravieţuim. Avem clienţi cu care ţinem legătura şi care ne-au spus că până nu se termină lucrările nu mai vin”, ne-a declarat Gabriela Oprea. Pe lângă Casa Modei, sunt spaţii goale, un colţ pe lângă galerii, la fel şi peste tot, vânzările au scăzut teribil.

„Vin turiştii în scurt timp. Cum îi întâmpinăm în aceste condiţii? Ce să vadă în plin centrul orașului? Apoi, mai sunt bătrânii care se duc la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor cu bastoane, cârje. Abia se mișcă, săracii, și se pot răni oricând”, a precizat o altă vânzătoare.



La un alt magazin de lângă Tomis Mall, situația este la fel de proastă. În majoritatea magazinelor bate vântul printre rafturi. Marfă este, se găsesc lucruri pentru toate gusturile, dar lipsesc clienții. „Dacă înainte de acest şantier mergeam prin magazine cam o dată pe săptămână, acum nu am mai trecut de o lună pe aici, pentru că mi-e scârbă de mizeria din zonă şi nu vreau să îmi stric degeaba încălţămintea”, ne-a mărturisit Florentina D. Aşadar, zona este aproape moartă din punctul de vedere al afacerilor. Pe ici-colo, ceva mişcare la covrigărie, la librăria de peste drum, la magazine, dar nu cum era cu ani în urmă.



Da, este adevărat că prin acest proiect al municipalității, realizat cu fonduri europene, se vizează reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare, precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente și crearea de zone shared-space. Problema este că toate acestea durează, iar lumea s-a săturat deja să mai aştepte. Totuşi, atunci când lucrările vor fi finalizate, aici va fi instalat mobilier urban, vor fi fântâni arteziene, vor fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni.

Să sperăm, totuși, că răbdarea constănțenilor nu va fi în zadar!



Comentează știrea

Decebal
5 iunie 2022
Lucrare fara muncitori !

Articolul nu subliniaza cauza care duce la un ritm foarte lent al lucrarii. Cauza LIPSA MUNCITORILOR !!!! Treceti pe la lucrare si numarati cateva zile la rand nr. de muncitori si publicati.Oare de ce s-a descopertat strada pe o lungime asa mare in lipsa muncitorilor ? Este incredibul ! Ce fel de contract s-a incheiat ?

Ion
6 iunie 2022
santier etern

ai ales acum dupa ploaie, cred ca arata "parfum".

fani
8 iunie 2022
hotia

Mai grav ,cum este posibil ca termenul contractelor sa fie modificat la misto cu inca un an si iarasi cu inca un an ,atunci cand au fot acordate avansuri substantiale pentru A SE LUCRA ? Soarta banului public jefuit pe fata ,NU este in raspunderea unor institutii bine platite?Avocati ,procurori ,militieni si chiar judecatori NU trec si ei pe aceste strazi ? Chiar TOTI sunt corupti sau se lasa aburiti ?

Pagina a fost generata in 0.466 secunde