Proprietarii anumitor rase de câini obligați prin lege să încheie polițe de asigurare pentru aceștia

348
Proprietarii anumitor rase de câini obligați prin lege să încheie polițe de asigurare pentru aceștia - boerboeliii-1694008141.jpg
În ultimii ani, tot mai multe persoane au început să-și cumpere câini ce aparțin unor rase periculoase. În ciuda faptului că pentru unii dintre aceștia este obligatorie purtarea botniței și a lesei, proprietarii nu prea respectă aceste reguli. Mai mult, potrivit legislației în vigoare, persoanele care deţin câini de luptă şi de atac sunt obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia.


Numărul câinilor ce aparțin unor rase periculoase a crescut tot mai mult în țara noastră. Pentru a evita eventualele situații neplăcute, proprietarii anumitor rase de câini sunt obligai prin lege să îi țină în lesă și să le pună botniță. În plus, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, cei care dețin câini de luptă sunt obligați să încheie o poliță de asigurare pentru eventualele pagube produse de aceștia, scrie cancan.ro


Proprietarii de câini periculoși care nu încheie o asigurare de răspundere civilă riscă sancțiuni dure. Cum nerespectarea legislației în vigoare constituie contravenție, aceasta se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei.


Potrivit legii, câinii considerați agresivi sunt grupați în două categorii și aparțin următoarelor rase:


Categoria I – câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul: Pit Bull, Boerbull, Bandog, metișii acestora.


Categoria II – câinii din rasele: staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brasileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso, metișii acestora.


Prin câini agresivi se înţelege: orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;


orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.


Nu intră în categoria câinilor agresivi:


orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;


orice câine folosit de unităţile de poliție, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie și pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.


Totodată, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor agresivi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologica Română, afiliată la Federaţia Chinologica Internațională. În plus, toți cei care dețin astfel de câini trebuie să inscripționeze în mod vizibil avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, la intrarea în apartament sau în imobil, ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv. 
Plăcuța pe care este inscripționat avertismentul trebuie să aibă dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4545 secunde