Video VIDEO. Constănțenii cer limitarea programului beach-barurilor. "Vă pasă de turiști, dar de noi?"

1735
6

Articole de la același autor

Autoritățile locale pregătesc un nou Regulament privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța. Proiectul a stârnit nemulțumiri, în special prin faptul că impune un program limitat de funcționare pentru barurile de pe plajă și din Peninsulă. Agenții economici invocă faptul că le vor fi afectate afacerile. În schimb, cetățenii urbei, cei care locuiesc în vecinătatea acestor unități, reclamă că sunt nevoiți, noapte de noapte, să suporte muzica dată la refuz. Acestor locuitori, „Cuget Liber” le dă o „voce” și le prezintă opiniile.

Noua formă a regulamentului prevede noi obligații pentru proprietarii de terase și baruri de zi, în special pentru cei din Peninsulă și de pe arterele pietonale. De asemenea, sunt vizați de proiect și deținătorii de beach-baruri de pe plajă, atât din stațiunea Mamaia, cât și de pe plajele din municipiul Constanța, cărora li se va impune un anumit program de funcționare. Tocmai acest program de funcționare a stârnit nemulțumirea reprezentanților agenților economici.







A doua dezbatere publică, amânată pentru o dată ce urmează să fie anunțată

Proiectul noului regulament a fost lansat în consultare publică la sfârșitul lunii noiembrie, iar la solicitarea Asociației Patronale a Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor, Cluburilor, Saloanelor de Evenimente și Beach-Barurilor (RESTO) Constanța, pe 29 decembrie a avut loc o primă dezbatere publică, în cadrul căreia agenții economici au expus propunerile de modificare a proiectului de hotărâre. Nu s-a ajuns la un numitor comun, astfel că a fost stabilită organizarea a încă unei dezbateri publice. Aceasta ar fi trebuit să se desfășoare pe 10 ianuarie, dar a fost amânată pentru o dată ulterioară, ce nu a fost anunțată încă.

După cum arătam, principala prevedere ce stârnește discuții vizează programul de funcționare al barurilor, din oraș sau de pe plajă. Proiectul stipulează că pentru „unităţile de alimentaţie publică tip «bar de zi» situate pe sectoarele de plajă din staţiunea Mamaia și Constanța, orarul de funcționare se va încadra în următorul interval: stațiunea Mamaia: luni – duminică: 07:00 – 24:00; Constanța: duminică – joi: 07:00 – 22:00, vineri – sâmbătă: 07:00 – 24:00”.

Agenții economici, reprezentați de Asociația RESTO Constanța, nu sunt de acord cu prevederile proiectului de hotărâre. Pe de o parte, arată ei, pentru că sunt ilegale, deoarece nu există nicio lege care să impună o limitare a programului de funcționare. Pe de altă parte, pentru că afectează antreprenoriatul.




„Ne deranjează limitarea programului agenților economici. Într-o perioadă de recesiune economică, ni se pun noi piedici chiar de către primărie. Nu există lege care să spună că agentul economic trebuie să închidă la o anumită oră. Probabil cineva uită că și HoReCa locală susține orașul. Nu e nevoie de așa ceva, ci dimpotrivă, sunt necesare măsuri pentru ca sezonul estival 2023 să nu fie tot un dezastru, cum a fost 2022”, declara Corina Martin, președinte de onoare RESTO, după prima dezbatere publică.

„E ca și cum locuim într-un club imens, cu muzică ce ne invadează casele”

Dar care sunt opiniile cetățenilor municipiului Constanța care locuiesc în vecinătatea barurilor? Căci, trebuie să subliniem, și aceștia sunt afectați de deciziile ce vor fi luate prin noul regulament. Aceștia susțin propunerea autorității locale de a limita programul de funcționare al barurilor, inclusiv al celor de pe plajă.

Constănțeanul Dorin Grigore locuiește în cartierul Faleză Nord, în apropierea taluzului, și spune că în serile de vară este ca și cum „am încerca să ne odihnim într-un club, răsună casa”.



„Am urmărit, la sfârșitul lunii decembrie, subiectul referitor la modificarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață din municipiul Constanța, care a expus, în mod deosebit, prevederile privind limitarea programului pentru beach-baruri și unitățile din zonele cu potențial turistic. Agenții economici au invocat că, prin limitarea programului, au de suferit afacerile. Dar și cetățenilor municipiului Constanța trebuie să li se dea o «voce», ceea ce numai presa poate să facă. Au fost aduse în discuție antreprenoriatul, afacerile, câștigurile financiare. Dar despre cum este afectată viața locuitorilor?



Noi locuim în cartierul Faleză Nord, iar în timpul verilor, noapte de noapte, e ca și cum încercăm să ne odihnim într-un club. Un club imens, extins în toate colțurile plajelor, cu muzică dată la refuz, care ne invadează casele. Până la 2.00 – 3.00 noaptea, câteodată și mai târziu, muzica răsună. S-a invocat că în timpul pandemiei au fost afectate câștigurile. Noi putem să vă spunem că inclusiv în timpul pandemiei au fost unități de pe plaje care au avut muzica la refuz până spre orele dimineții!

Noi, locuitorii cartierelor din vecinătatea plajelor, nu avem un concediu de câteva luni în timpul verilor. Avem servicii, avem copii mici, avem responsabilități și o viață care trebuie să-și urmeze cursul, indiferent că este vară sau iarnă, că sunt turiști sau nu, și nu este nici legal, nici moral să fim afectați, într-un mod grosolan, de unii care vor să facă bani de pe urma turiștilor”, a transmis cititorul „Cuget Liber”.





„Și de noi, cetățenii, este nevoie pentru bunul mers al orașului, nu doar de turiști”

De altfel, constănțeanul a transmis și un video realizat în timpul verii 2022, în toiul nopții, atașat acestui articol, din care se poate observa cum muzica răsună până la locuințele cetățenilor. „Era ora 3.00 noaptea și petrecerile erau în toi, în condițiile în care noi, a doua zi dimineața, trebuia să fim la locurile de muncă. Și noi aducem beneficii orașului, și noi plătim taxe și impozite. Lucrăm în bănci, în școli, în magazine sau în port, și de noi este nevoie pentru bunul mers al lucrurilor în acest oraș, nu doar de turiști!”, a mai subliniat constănțeanul.



După cum am precizat, Primăria Constanța urmează să organizeze, în perioada următoare, o nouă dezbatere publică pe tema modificărilor regulamentului menționat, la o dată ce nu a fost încă stabilită. Speranța constănțenilor este că, de data aceasta, dezbaterea publică va fi anunțată prin mijloacele propice de comunicare, pentru a putea și ei să participe. „Cuget Liber” va prezenta, în edițiile următoare, și opiniile altor locuitori ai urbei, cu privire la respectivele modificări. 



Comentează știrea

Cta
16 ianuarie 2023
Găndește , Chițac , găndește !

Problema se poate rezolva usor, boxele trebuie orientate spre mare si trebuie montate pe niste cadre cu pereti laterali din 3 parti si o copertina in vertical , asa incat incinta sa " dirijeze" sunetele clar spre mare. Veti vedea ca se reduce hărmalaia cu peste 50% . Daca la toate astea , incita este si capitonata, ieftin, cu cofraje de oua , treaba este rezolvata. Nu muzica data la maxim trebuie sa atraga clientii ci servirea, curatenia,o toaleta curata si preturile rezonabile. Stim cu totii ca carciumarii vor bani mulți pt nimic, ca vand berea luata de la Metro cu 5 lei cu 25 lei, ca 50 de J&B sunt de fapt 30 ml și ăia cu 10 cuburi de ghiata. Adica japcă ! Primaria trebuie sa ztie , ca si constantenii, ca Cta este oraș estival, destinatie de vacanta si numai vara se fac bani multi. In restul anului, prin grija autoritatilor, nimic, sufla vantul. Industrie ioc, productie la cel, ioc parc industrial, ioc o locatie pt targ permanent , un talcioc , o piata pt antichitati. In Barcelona, ditamai metropola, in Budapesta , in Paris, in Londra sunt perimetre cumparate de Primarie si inchiriate la micii comercianti, pt comert ad-hoc, ca in USA... vanzari din curte. Chitac viseaza 11 parcari supraetajate, o mie poate, fara sa tina cont ca masini multe sunt in toate orasele mari si mai greu cu parcarile. Vrea sa cheltuie o gramada de bani pt niste monștrii din beton , in loc sa faca parcari subterane cu parc sau piata deasupra iar in caz de nevoie sa fie adaposturi. In fata Garii vrea tot așa , un monstru din beton, fara sa tina cont ca zona este de tranzit, oamenii si turistii vin trenul , cu autobuzul sau taxiul, nimeni nu vine cu masina la gara . Plus ca cele 2-3 blocuri sunt la sute de metrii distantă. Fa frate o marcare normala cu 20-30 de locuri si pe platoul ăla fa un Centru de informare si cazare mișto, amplasează un LCD enorm cu imagini din Cta , din județ si cu litorarul. Asta fă Chițac, puncte de atracție pemanente care sa atraga oamenii si banii lor, primaria sa le inchiereze, pune arhiologii la treaba sa scoada la iveala toate vestigiile , fa trasee turistice cu CT Busul in toata zona metropoliteana, nu fute aiurea banii pe hidoșenii. Iasul, Bucurestiul si Clujul la un loc nu au atația " bolovani" cati îti inchipui tu ca o sa faci. Nu sluții orașul, fă-l vesel, sa trepideze, sa vina turistii si banii lor. Gandește Chițac , găndește !

Haha
16 ianuarie 2023
Zgomotul muzicii pe litoral.

Stiti de ce se face noul Regulament ? Degeaba !

Investitor
16 ianuarie 2023
Turism, voie buna, nu azil

Asa este , Primaria trebuie sa impuna norme de functionare si tehnice pt aparatura muzicala. Nu poți inchide prabalia la 22 , a ia atunci incepe distracția, dar poti impune o anumita decenta. La greci , ca peste tot pe'afara, balamucul incepe la 22.00 si se inchide tot, la 02.00 , inclusiv de Revelion. Exceptie fac cluburile cu prohram de noapte, dar alea platesc taxe enorme si sunt super izolate fonic. La noi, toti se cred si se dau mari carciumari, patronii plm , dar fac niste bodegi de tot rahatu din doua legaturi de stuf si 10 scanduri recuperate. Cat despre parcari, trebuie cate una mare in cartierele aglomerate, Tomisuri, Inel , Poata 6 ,Inel dar in fata Garii e de tot rasu. Pai nu Chițac a anuntat ca vrea transportul cu CT BUS dublat, triplat,ca mai cumpară o gramada de autobuze electrice, pai atunci cum incurajezi lumea sa mearga cu CTul ? Astia investesc miliarde sa modernizeze CFRul, liniile , sa mearga trenurile spre litoral cat mai multe si mai rapid. Pai astia care vin la Gara sau pleaca din Gara nu vin cu masini mici. Zcolo' s taxiuri, microbuze si autobuze. Tranzit Chițac, tranzit! Vrei mai multe locuri de parcare ? Atunci obliga firmele sa parcheze flotele auto la marginea Ctei, fa parcari mare , acolo daca vrei si daca poti fa supra si sub etajate, asigura CTul pt angajatii soferi ia-le banii si gata. Fi jidan Chițac, nu un make neinstruit.

Vecin
16 ianuarie 2023
Eleganta si respect

Constanta, oras in care traiesc si muncesc sute de mii de oameni nu poate fi transformat noapte de noapte in zona de club. Trebuie sa fie o anumita decenta si respect pt cei care a doua zi dimineata isi incep ziua de munca si noaptea trebuie sa se odihneasca. Nu o sa gasiti nici in Athena, Salonic sau Barcelona cluburi deschise pe plaja in zona rezidentiala. Un festival sau doua pe sezon nu omoara pe nimeni dar nu noapte de noapte de marti pana duminica clubbing in oras.

Cta
16 ianuarie 2023
Găndește , Chițac , găndește 2

Ce mare lucru sa pui boxele in dulapuri izolate fonic, cu ușile deschise spre mare , așezate pe randul din spate al barului ? E simplu si ieftin, te scapa de reclamatii, doar să vrei ! Iar daca nu vrei, amendă si paaaa , altul la rand ! Mafia makidonilor care se dau patroni, deși majoritatea lor habar n-au sa citeasca , sa scrie , sa gandeasca o scrisoare de intentie, trebuie sa dispara. In turism trebuie autorizați numai cei cu pregatire in domeniu dar nu cu diplome luate pe la Chisinău. La fel cu hotelurile si alte profiluri din turism. Majoritatea lor sunt ospatari si barmani , șefi de bodegi , hoți neprinși. Uitați-vă cum deschid gura la evenimente, ce debitează pe gură, dartoti cu functii prin te miri ce organizatii " patronale". Niste idioți prosti dar fuduli nevoie-mare. Parcarile, musai subterane , chiar daca poate costa mai mult, pt ca deasupra lor se pot amenaja parcuri si locuri de joaca, magazine sau piete, adica chirii pt Primarie. Bani ! Iar Gara nu trebuie Chițac sa te intampine cu un patrat din beton , ceva grotesc ci cu centre de informare de cazare , cu perimetre pt zestrea CTBUS, un mic targ traditional si specific litoralului, reclame pt atractiile judetului, orasului Cta si litoralul. Iar flotele firmelor, așa-i , flit in parcarile Primariei de la marginea orașului, iar pana acolo să se ajungă cu CTBUS. Adică bani pt bugetul local !

Mihai
16 ianuarie 2023
Si eu zic

Sunt o multime de statiuni in nordul si in sudul orasului de care pot profita turistii.Orasul e al celor care platesc impozite sj taxe.Polarisul de muta vara pe litoral si abandoneaza orasul.Nu se mai matura , cosurile de gunoi sung super pline.Turistii isi fac de cap o saptamana .Opt , zece serii de cate o saptamana dau orasul peste cap , cu circulatia , habitatul.Plajele orasului sa fie pentru constanteni.Oricum cei care inchiriaza in oras ,o fac la negru.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5263 secunde