Vom fi obligați să reciclăm doar sticlele cu capac? "Le căutăm și pe acestea prin gunoi"

443

Articole de la același autor

Deja este foarte cunoscut Sistemul de Garanție-Returnare, sistem care a reușit să ia o mare amploare în viața românilor. Consumatorii sunt nevoiți să plătească o garanție de 0,50 bani pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, pe care o recuperează ulterior, reciclând.

Practica aceasta este foarte cunoscută și la noi, în Constanța, unde putem observa cozile lungi care se formează încă de la începutul zilei. Cu toate acestea, există și un motiv pentru care timpul de așteptare la aparatul de reciclat poate fi prelungit, iar acesta este legat de pregătirea incorectă a sticlelor.

Constănțenii au semnalat și ei aceste probleme în momentul în care, ajunși cu sacii plini de sticle, aparatul accepta doar o parte dintre ele. De fapt, sistemul respinge o parte din sticle din cauză că nu știm cum să le pregătim.

„Când îți este lumea mai dragă, fix atunci ori se blochează aparatul, ori este plin, ori nu îmi primește jumătate din sticle. De aceea sunt și cozile acestea mari”, a relatat Marian O., constănțean aflat la coada unui aparat de reciclat.



De ce sunt respinse unele sticle?

În realitate, problema este la cetățenii care nu cunosc modul prin care trebuie păstrate sticlele reciclate. Acestea nu trebuie să mai aibă niciun lichid în ele, să fie complet golite, dar nu spălate.

Trebuie să fim foarte atenți la forma sticlei, deoarece aceasta trebuie să arate exact ca cea din magazin, adică aspectul trebuie să fie ca și nou. Sticla nu trebuie să aibă o altă formă sau să fie presată, pentru că astfel va fi deteriorat și codul de bare, împreună cu sigla SGR.

În spațiul public a apărut, recent, o informație potrivit căreia consumatorii nu vor mai putea returna ambalaje de plastic fără dop sau capac atașat de recipient după data de 3 iulie. Adică, dacă până acum puteam recicla sticle care nu au capac, din data menționată anterior am fi fost obligați să reciclăm sticla împreună cu capacul atașat.

Însă reprezentanții RetuRO au venit cu un răspuns pentru informarea corectă a cetățenilor și susțin că acest lucru nu se va întâmpla.

"Directiva UE privind plasticul de unică folosință, transpusă în legislația din România prin Ordonanța de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piață doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerința de a avea dopurile și capacele atașate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR. Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaște și a accepta recipiente cu sau fără dop.



În ceea ce privește colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleași. RetuRO le reamintește consumatorilor că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare și simbolul 'Ambalaj cu Garanție' vizibile pe ambalaj și să fie golite de conținut", se arată într-un comunicat al RetuRO.

„Dacă ne-ar fi obligat să reciclăm sticlele cu tot cu capace, am fi început să le căutăm și pe acestea pe jos sau prin gunoaie doar ca să putem să ne primim garanția înapoi”, a declarat un alt constănțean.

Așadar, consumatorii vor putea returna ambalajele de plastic fără dop sau capac atașat și după data de 3 iulie, iar pentru a evita momentele tensionate de la coadă, pregătiți în prealabil tot ce aveți de reciclat și asigurați-vă că totul este intact.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3674 secunde