Bruxellesul va propune noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vor viza şi comerţul cu diamante

329
Bruxellesul va propune noi sancţiuni împotriva Rusiei, care vor viza şi comerţul cu diamante - 1-1699950822.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană speră să anunţe, miercuri, 15 noiembrie, un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să conducă la încetarea exporturilor de diamante ruseşti către UE, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit agenţiei AFP.

„Suntem în curs de finalizare a ultimelor detalii din acest pachet de sancţiuni”, al 12-lea după invazia rusă în Ucraina, a declarat în Josep Borrell. Includerea diamantelor în noul pachet de sancţiuni urmăreşte diminuarea veniturilor pe care Rusia le obţine din vânzarea acestora, estimate la 4-5 miliarde de dolari pe an.

Belgia şi-a ridicat rezervele faţă de aceste sancţiuni ce ţintesc comerţul cu diamante ruseşti şi care sunt coordonate cu statele din G7, propunând totodată soluţii pe baza unui sistem de trasabilitate care să nu afecteze industria belgiană din acest domeniu, oraşul belgian Anvers fiind un centru important al comerţului cu diamante. Acest sistem de trasabilitate ar urma să permită excluderea din circuitele comerciale mondiale a diamantelor brute provenite din Rusia.

Odată finalizat noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta va fi supus votului statelor membre în Consiliul UE, unde este nevoie de unanimitate.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat la Bruxelles că, în loc să impună Rusiei noi sancţiuni, Uniunea Europeană ar face mai bine să evalueze eşecul politicii sale şi pagubele pe care şi le-a provocat singură prin seria de sancţiuni.

„Cred că este absolut corect să întrebăm cum putem avea o dezbatere substanţială despre al 12-lea pachet de sancţiuni în condiţiile în care nu a existat nicio analiză cuprinzătoare a primelor 11 pachete”, a explicat ministrul ungar.

Szijjarto consideră că Bruxellesul şi unele state din UE nu sunt pregătite să accepte realitatea cu privire la pagubele pe care aceste sancţiuni le-au provocat economiei europene şi cu privire la eşecul lor de a atinge obiectivele urmărite, acelea de a pune în genunchi economia Rusia şi de a determina această ţară să se retragă din Ucraina.

Ungaria s-a pronunţat cu regularitate împotriva sancţiunilor decise contra Rusiei, dar în cele din urmă nu şi-a folosit niciodată dreptul de veto pentru a le bloca. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5585 secunde