Casa Albă: Iranul şi Rusia sunt pe cale să îşi amplifice cooperarea militară

124
Casa Albă: Iranul şi Rusia sunt pe cale să îşi amplifice cooperarea militară - 1-1684219147.jpg
„Iranul şi Rusia sunt pe cale să îşi amplifice cooperarea militară fără precedent”, a afirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe, citând în special dorinţa Moscovei de a achiziţiona drone iraniene mai sofisticate, notează agenţia AFP.

„Folosim instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a denunţa şi a perturba aceste activităţi şi suntem pregătiţi să facem mai mult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

El a adăugat că Statele Unite vor anunţa noi sancţiuni în următoarele zile împotriva unor entităţi sau persoane implicate în aceste tranzacţii între cele două ţări.

„Este un parteneriat militar complet care este dăunător pentru Ucraina, pentru Orientul Mijlociu şi pentru comunitatea internaţională”, a acuzat el în cursul unei întrevederi cu mai mulţi jurnalişti.

„Continuă contactele între Iran şi Rusia cu privire la vânzarea de armament mai sofisticat, în special de drone mai perfecţionate”, a precizat purtătorul de cuvânt, estimând că, din august, Iranul a livrat Rusiei peste 400 de drone, în principal de tip Shahed.

În schimb, Statele Unite nu au „detectat nicio mişcare” legată de eventuala livrare către armata rusă de rachete balistice iraniene.

În sens contrar, în ceea ce priveşte ajutorul militar care merge din Rusia către Iran, Washingtonul a făcut cunoscut că Teheranul, pe lângă avioane de luptă ruseşti, „căută să cumpere alte echipamente militare, printre care elicoptere de atac, radare şi avionul de antrenament cu reacţie Yak-130”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2532 secunde