Comerțul cu arme a scăzut la nivel mondial, dar a crescut în Europa cu 19%

73
Comerțul cu arme a scăzut la nivel mondial, dar a crescut în Europa cu 19% - comertarme-1647280921.jpg

Articole de la același autor

Transferurile internaţionale de arme grele au scăzut uşor per ansamblu între perioadele 2012-2016 şi 2017-2021, indică un raport publicat luni de Institutul internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI), dar continuarea sau creşterea importurilor de arme, inclusiv în Europa, a contribuit la acumulări îngrijorătoare de armament, relatează agenția de presă DPA.

„Transferurile globale de armament greu cum sunt tancurile, avioanele de luptă şi submarinele s-au diminuat cu 4,6% în acest interval, dar această scădere maschează variaţii ample între tendinţele regionale”, a subliniat Pieter D.Wezeman, cercetător principal în programul SIPRI privind transferurile de arme.

„Creşterea sau continuarea unor niveluri ridicate de importuri de arme în locuri ca Europa, Asia de est, Oceania şi Orientul Mijlociu a contribuit la acumulări de arme îngrijorătoare”, a mai menţionat acesta.

În Europa, comerţul cu arme a înregistrat o creştere cu 19%. „Europa este noul punct fierbinte”, a remarcat Siemon Wezeman, coautor al raportului. „Vom majora enorm cheltuielile militare, vom avea nevoie de multe arme noi şi o bună parte vor veni din importuri, în principal intraeuropene şi americane”, a observat acesta.

„Deteriorarea gravă a relaţiilor dintre majoritatea statelor europene şi Rusia a reprezentat un vector important de creştere a importurilor europene de armament, mai ales în statele care nu-şi pot asigura necesităţile cu ajutorul industriilor naţionale de apărare”, a punctat la rândul său Pieter D. Wezeman.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8032 secunde