Comisia Europeană propune un portal cu locurile de muncă vacante accesibile şi lucrătorilor din statele terţe

210
Comisia Europeană propune un portal cu locurile de muncă vacante accesibile şi lucrătorilor din statele terţe - 1-1700119505.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a propus crearea unei platforme online unde să fie introduse ofertele de locuri de muncă în sectoarele cu deficit de forţă de muncă în statele UE pentru care pot fi angajaţi şi lucrători proveniţi din statele terţe, relatează agenţia DPA.

Propunerea este inclusă într-un pachet de măsuri, în care mai regăsim, printre altele, şi o recomandare asupra recunoaşterii calificărilor cetăţenilor statelor terţe. Punctul de plecare al pachetului, prezentat la o conferinţă de presă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi de comisarul european pentru inovaţie, ştiinţă şi tehnologie, Iliana Ivanova, are în vedere acoperirea deficitară cu forţă de muncă în cazul multor sectoare.

De exemplu, afirmă Margaritis Schinas, UE va avea nevoie în anul 2030 de circa 20 de milioane de persoane care să lucreze în sectorul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, iar în prezent există în blocul comunitar numai 9 milioane de angajaţi în acest sector.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a sesizat, de asemenea, că UE se află în concurenţă cu ţări precum SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă în atragerea de noi talente.

La rândul ei, comisarul Ylva Johansson a ţinut să menţioneze că aceste propuneri se înscriu de asemenea într-o abordare globală a migraţiei şi urmăresc crearea de căi legale de intrare în UE, mai ales că „vom avea nevoie de mai multă imigraţie a forţei de muncă”.

Comisia Europeană a identificat 42 de sectoare cu deficit de forţă de muncă în UE şi care vor fi incluse în proiectul de regulament ce va conţine propunerea privind noul portal şi celelalte măsuri din pachetul prezentat. Participarea la acest sistem va fi voluntară pentru fiecare stat membru al UE.

Platforma online propusă acum va fi asemănătoare cu EURES, reţeaua de agenţii de forţă de muncă din UE pe care sunt înscrise în prezent peste patru milioane de posturi vacante. Ideea de bază este de a conecta persoanele din afara UE aflate în căutarea unui loc de muncă cu posturile pentru care nu există suficienţi solicitanţi din rândul cetăţenilor statelor membre.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6995 secunde