Încoronarea regelui Charles al III-lea, un moment de fast în plină criză a puterii de cumpărare

1275
Încoronarea regelui Charles al III-lea, un moment de fast în plină criză a puterii de cumpărare - 1-1683271990.jpg

Articole de la același autor

Caleşti de lux, bijuterii scumpe, invitaţi în ţinute de ceremonie şi o importantă mobilizare a forţelor de ordine pentru a asigura desfăşurarea fără incidente a evenimentului: fastul încoronării regelui Charles al III-lea îi inflamează pe britanici în plină criză a puterii de cumpărare în Marea Britanie, mai ales că şi de această dată tot contribuabilul va suporta în mare parte costurile evenimentului, conform unui material publicat de agenţia AFP.

Costurile evenimentului nu au fost dezvăluite, dar există estimări care vorbesc de o sumă între 50 şi 100 de milioane de lire sterline, la care se adaugă cheltuielile legate de securitate.

„În acea zi, vor fi cheltuite 250 de milioane de lire sterline”, susţine Delany Gordon, locuitor al Londrei, care face trimitere la costurile menţionate de tabloidul The Mirror. „Ei au bani, de ce îi iau pe ai mei?”, a adăugat el, considerând că este „şocant şi nebunesc” ca tot contribuabilul să scoată bani din buzunar.

Inflaţia depăşeşte 10% de luni de zile, salariile stagnează, preţurile pentru alimente şi energie au explodat: acest cocktail Molotov social a împins cadrele medicale, profesorii şi funcţionarii publici să recurgă la greve prin care solicită creşteri salariale. Alţii sunt nevoiţi să ceară ajutor pentru a trece cu bine de sfârşitul lunii.

Trussell Trust, organizaţia caritabilă care coordonează o vastă reţea de bănci alimentare din ţară, a furnizat peste 3 milioane de colete alimentare de urgenţă persoanelor aflate în dificultate, între aprilie 2022 şi martie 2023, dintre care peste 1 milion au fost distribuite copiilor, o creştere cu 37% faţă de anul precedent.

Acest context tensionat îi face pe unii să considere că familia regală, posesoarea unei averi colosale, ar trebui să plătească nota de plată a încoronării. Conform unui sondaj realizat de YouGov în aprilie, 51% dintre britanici sunt de părere că guvernul nu ar trebui să finanţeze încoronarea.

XXX

În replică, vicepremierul Oliver Dowden a precizat că atât regele, cât şi guvernul se vor asigura că nu vor exista extravaganţe şi excese în cadrul manifestărilor legate de încoronare. Ceremonia se anunţă mai sobră decât în cazul încoronării reginei Elisabeta a II-a - aproximativ 2.000 de persoane vor asista la ceremonia desfăşurată la abaţia Westminster, faţă de 8.000, în urmă cu 70 de ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2953 secunde