Ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi:

„Lumea trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt catastrofei umanitare din Gaza”

3743
„Lumea trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt catastrofei umanitare din Gaza” - 1-1700470206.jpg

Articole de la același autor

Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt catastrofei umanitare care se desfăşoară în Gaza, a declarat, luni, 20 noiembrie, ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, în faţa unor diplomaţi din ţări arabe şi majoritar musulmane, informează agenţia AFP.

„Să lucrăm împreună pentru a calma rapid situaţia în Gaza şi a restabili pacea în Orientul Mijlociu cât mai repede posibil”, a declarat Wang Yi în timpul discursului său de deschidere la Beijing. „O catastrofă umanitară se desfăşoară în Gaza”, a subliniat el în faţa înalţilor diplomaţi membri ai delegaţiei, printre care miniştrii de externe ai Autorităţii Palestiniene, Indoneziei, Egiptului, Arabiei Saudite şi Iordaniei.

„Situaţia din Gaza afectează toate ţările lumii, punând în discuţie noţiunea binelui şi răului şi principiile fundamentale ale umanităţii. Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze cu cea mai mare urgenţă şi să ia măsuri eficace pentru a împiedica extinderea acestei tragedii”, a adăugat Wang Yi.

Războiul dintre Hamas şi Israel a fost declanşat de atacul mişcării islamiste palestiniene, pe 7 octombrie, de o amploare nemaivăzută în istoria satului Israel. Potrivit autorităţilor, 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 240 au fost luate ostatice în acea zi, majoritatea civili.

Ca represalii, Israelul a jurat să anihileze Hamas, armata israeliană bombardând neîncetat Fâşia Gaza. Însă amploarea distrugerilor şi bilanţul victimelor au atras după sine reprobarea unei părţi a comunităţii internaţionale. În total, 13.000 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene în Gaza după 7 octombrie, dintre care peste 5.500 de copii, potrivit mişcării islamiste.

China a anunţat vizita unei delegaţii de miniştri, din care face parte şi secretarul general al Organizaţiei Cooperării Islamice, Hissein Brahim Taha. Beijingul a transmis că discuţiile vizează promovarea unei detensionări în actualul conflict israeliano-palestinian, protejarea civililor şi rezolvarea echitabilă a problemei palestiniene.

De la începutul războiului, responsabili chinezi, printre care Wang Yi, îndeamnă la un armistiţiu imediat şi la „întoarcerea la calm”.

Istoric, China a fost mereu favorabilă palestinienilor şi a susţinut o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian. Wang Yi a declarat, luni, în faţa diplomaţilor că Beijingul este „un bun prieten şi un frate al ţărilor arabe şi musulmane”.

„Noi am apărat întotdeauna în mod ferm drepturile şi interesele legitime ale ţărilor arabe şi musulmane şi am susţinut mereu în mod ferm eforturile poporului palestinian pentru restabilirea drepturilor sale şi intereselor sale naţionale legitime”, a adăugat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6703 secunde