NATO îngrijorată din cauza relației lui Viktor Orban cu Vladimir Putin

669
NATO îngrijorată din cauza relației lui Viktor Orban cu Vladimir Putin - putinandorban2-1697824260.jpg

Articole de la același autor

Relația premierului Viktor Orban cu liderul de la Kremlin, stârnește îngrijorări în rândul țărilor NATO. Cei doi s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni în China. În acest context, ambasadorii din ţările Alianței s-au reunit în Ungaria pentru a discuta problemele ridicate de apropierea dintre Moscova și Budapesta.


Ambasadorii statelor NATO s-au întâlnit la Budapesta, la iniţiativa şefului misiunii diplomatice americane în Ungaria. Principalul subiect de discuție - amenințarea pe care o aduce Alianței dorința arzătoare a premierului maghiar Viktor Orban de a intra în cercul de prieteni ai lui Vladimir Putin.


„Suntem cu toţii îngrijoraţi că liderul Ungariei alege să stea alături de un om ale cărui forțe sunt responsabile pentru crimele împotriva umanității din Ucraina și este singurul dintre aliații noștri care face asta”, a scris într-o postare pe X ambasadorul David Pressman, potrivit stirileprotv.ro


Remarcile diplomatului american au fost imediat denunţate de Budapesta.


“Nu ţine de competenţa ambasadorului american să stabilească politica externă a Ungariei", a declarat la un post național de televiziune șeful de cabinet al premierului maghiar.


Schimbul de replici vine în contextul în care, marți, Orban s-a văzut cu Putin, la forumul internaţional organizat de Xi Jinping.


Potrivit presei ruse, premierul maghiar i-a mărturisit liderului de la Kremlin în cadrul întrevederii tete-a-tete că: Ungaria n-a intenționat niciodată să înfrunte Rusia. Ba dimpotrivă, a încercat mereu să extindă legăturile cu Moscova - notează agenția TASS.


Deși Ungaria, membră a NATO şi a Uniunii Europene, a votat toate sancţiunile impuse Moscovei ca urmare a invaziei din Ucraina, şeful executivului maghiar s-a străduit să atenueze impactul si a adoptat o poziţie conciliantă faţă de Rusia, care rămâne o sursă-cheie pentru nevoile energetice ale țării sale.


Așa că, Putin s-a întors la Moscova după forumul din China încântat că încă mai are prieteni chiar în NATO. Însă, pare că principalul scop al vizitei nu a fost atins. Potrivit, The Moscow Times, publicație rusească de opoziție, liderul de la Kremlin nu a reușit să obțină mult speratele contracte în agricultură și energie. Suplimetarea livrărilor de gaz către China și construcția gazoductului "Forța Siberiei 2", care să lege Moscova de Beijing, rămân momentan doar la nivel de discuții.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5302 secunde