Tratativele de la Bruxelles pentru criza din Kosovo se încheie fără progrese semnificative

86
Tratativele de la Bruxelles pentru criza din Kosovo se încheie fără progrese semnificative - 1-1687512929.jpg
Tratativele de la Bruxelles la care au participat preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti nu au dus la progrese semnificative, a declarat şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, citat de agenţia DPA.

Borrell s-a întâlnit separat cu cei doi lideri din Balcani, care au refuzat dialogul direct. El a anunţat ulterior că s-a ajuns la un acord privind necesitatea unor noi alegeri în patru localităţi cu populaţie majoritar sârbă din nordul Kosovo.

„Trebuie să discutăm paşii prin care putem realiza asta. Am identificat căi posibile către un progres, dar ambele părţi trebuie să îşi respecte angajamentele”, a explicat Borell.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a arătat că partea kosovară trebuie să răspundă la acuzaţiile de abuzuri la arestarea recentă a unor sârbi suspectaţi de infracţiuni cu violenţă, iar misiunea UE pentru statul de drept în Kosovo (EULEX) trebuie să joace „un rol mai viguros” în verificarea unor astfel de acuzaţii.

Tensiunile între Kosovo şi Serbia se acumulează de câteva luni. Forţele NATO de menţinere a păcii au fost atacate în nordul teritoriului kosovar la sfârşitul lui mai de localnicii sârbi. Aceştia au boicotat alegerile şi nu recunosc primarii de etnie albaneză desemnaţi în urma votului cu participare foarte redusă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6155 secunde