Premierul spaniol Pedro Sanchez:

„UE doreşte să finalizeze pactul migratoriu în pofida frondei Ungariei şi Poloniei”

134
„UE doreşte să finalizeze pactul migratoriu în pofida frondei Ungariei şi Poloniei” - 1-1688454029.jpg
Premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, a afirmat că doreşte să finalizeze până la sfârşitul anului reforma politicii migratorii europene, în pofida opoziţiei acerbe a Ungariei şi Poloniei, notează agenţia AFP.

„Sper că vom putea închide acest dosar important pe parcursul acestui semestru” al preşedinţiei spaniole, care urmează să se încheie pe 31 decembrie, a declarat premierul Pedro Sanchez într-o conferinţă de presă la Madrid împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Pentru Spania, acest lucru ar fi semnificativ şi chiar simbolic din punct de vedere politic”, ţara fiind confruntă de ani de zile cu crize migratorii care au evidenţiat nevoia de mai multă coordonare şi cooperare, a continuat el.

Miniştrii europeni de interne au ajuns la începutul lui iunie la un acord cu majoritate calificată (care necesită votul favorabil a 15 ţări din 27, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE), prevăzând în special un sistem de solidaritate obligatoriu, dar flexibil între ţările UE în repartizarea solicitanţilor de azil, un pas înainte făcut într-un dosar blocat de ani de zile.

Acest acord - încă preliminar, pentru că trebuie negociat cu Parlamentul European - prevede că statele membre vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din ţările UE aflate sub presiune migratorie sau să plătească o contribuţie financiară, echivalentă cu 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Dar liderii naţionalişti polonez şi ungar se opun aprobării unei astfel de reforme cu majoritate calificată, şi nu în unanimitate.

„Am convenit înainte de mai multe ori că, întrucât problema migraţiei ne divide profund, am putea accepta o regulă doar dacă suntem cu toţii de acord”, a explicat, în cursul unui summit european, premierul maghiar Viktor Orban.

„Recursul la majoritatea calificată este în tratatele europene şi nu există o legitimitate politică mai mare decât cea a respectării tratatelor”, a justificat Pedro Sanchez, spunând că doreşte „să continue să avanseze” pe acest subiect.

„Am deplină încredere în spiritul european al Spaniei”, a afirmat la rândul său Ursula Von der Leyen, arătându-se optimistă cu privire la posibilitatea de a încheia reforma asupra pactului migratoriu, pentru că „am înţeles cu toţii că acest subiect necesită un răspuns european”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.549 secunde