UE ia în considerare candidatura Ucrainei în timp ce războiul cu Rusia continuă

144
UE ia în considerare candidatura Ucrainei în timp ce războiul cu Rusia continuă - 1-1699262184.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană va publica, miercuri, 8 noiembrie, un raport de evaluare a progreselor statelor candidate la UE. Se aşteaptă ca executivul european condus de Ursula von der Leyen să recomande un pas înainte pentru Ucraina, transmite agenţia Reuters.

Documentul va sta la baza deciziei pe care urmează să o adopte liderii ţărilor membre la summitul din decembrie al Uniunii. Principalul răspuns aşteptat din partea lor este cel la întrebarea dacă se deschid sau nu negocierile oficiale de aderare cu Kievul.

În timpul vizitei la Kiev de sâmbăta trecută, von der Leyen a elogiat Ucraina pentru progrese. Negocierile pot însă dura ani de zile, până când candidaţii îndeplinesc criterii legale şi economice complexe pentru aderare, iar UE nu este dispusă să primească o ţară aflată în război.

Continuarea integrării cu Occidentul rămâne însă o prioritate maximă pentru Ucraina, a cărei armată este deja obosită de conflict şi nesigură privind viitorul ajutoarelor militare americane, vitale pentru rezistenţa împotriva agresiunii ruse.

În iunie anul trecut, Comisia aprecia că Ucraina îndeplineşte două din cele şapte condiţii pentru începerea negocierilor. Zilele trecute, la Kiev, preşedinta Comisiei şi-a exprimat încrederea că vor urma şi ceilalţi paşi, legaţi de combaterea corupţiei şi asigurarea drepturilor minorităţilor.

„Aţi făcut progrese excelente. Luptaţi într-un război pentru existenţă şi în acelaşi timp vă reformaţi profund ţara”, i-a spus ea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3073 secunde