Conferințele Arhivei de Folclor a Academiei Române

7226
Conferințele Arhivei de Folclor a Academiei Române - zilele-academice-1699261968.jpg

Articole de la același autor

Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române” în parteneriat cu Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, organizează, în perioada 6 – 9 noiembrie 2023, „Conferințele Arhivei de Folclor”, manifestare înscrisă în programul Zilelor Academice Clujene, ediția a XXXVI-a.

Deschiderea manifestărilor va avea loc luni, 6 noiembrie 2023, ora 9, la sediul Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, str. Republicii, nr. 9 și va fi onorată de prezența academicianului Mihai Bărbulescu, directorul Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române”.

Conferințele, ce se vor desfășura în 6 și 7 noiembrie 2023, includ sesiuni plenare, o masă rotundă, lansare de carte și dezbateri care vor acoperi o gamă largă de subiecte legate de etnografie și tradiții culturale, abordând tematici variate din domeniile etnografiei, etnologiei, mitologiei populare, etnomuzicologiei, imagologiei și culturii românești vechi.

Ziua de miercuri, 8 noiembrie 2023, este dedicată proiecțiilor de film documentar „Filmul etnografic între Etnografia Visiva și Visual Anthropology”, care vor avea loc la sediul Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, începând cu ora 10. Prin intermediul prezentărilor, dezbaterilor și al proiecțiilor de filme, participanții sunt încurajați să exploreze modul în care mijloacele vizuale și tehnologia pot aduce o contribuție semnificativă la conservarea și înțelegerea moștenirii culturale. Această manifestare aduce în prim-plan perspective noi și inovatoare cu privire la utilizarea filmului etnografic în studiile culturale și etnografice.

Ultima zi a manifestărilor, 9 noiembrie 2023, este rezervată Porților Deschise la sediul Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române”, str. Republicii nr. 59, publicul având oportunitatea de a explora arhivele și fondurile documentare adunate și păstrate de-a lungul timpului. În timpul vizitelor, publicul va fi însoțit de cercetătorul dr. Liviu Pop și va putea descoperi, printre altele, răspunsuri la chestionarele lui Ion Mușlea, transcrieri muzicale și literare, fotografii negative, cataloage de indexare, colecția de discuri de vinil sau imagini etnologice. Intrarea este liberă, iar accesul se face în baza unei programări prealabile ce poate fi făcută accesând link.

Eveniment cu tradiție dedicat culturii și patrimoniului cultural, „Conferințele Arhivei de Folclor”, reunește în cele patru zile specialiști și cercetători din țară și străinătate și promite să aducă o perspectivă multidisciplinară asupra conservării și valorificării tradițiilor populare românești.

 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6117 secunde