Sesiunea comemorativă dedicată academicianului Dan Berindei, la împlinirea a 100 de ani de la naștere

629
Sesiunea comemorativă dedicată academicianului Dan Berindei, la împlinirea a 100 de ani de la naștere - danberindei2crop1640350341-1698853953.jpeg

Articole de la același autor

Academia Română, prin Secția de științe istorice și arheologie, organizează joi, 2 noiembrie 2023, Sesiunea comemorativă dedicată academicianului Dan Berindei, la împlinirea a 100 de ani de la naștere. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10.

 

Opera și personalitatea academicianului Dan Berindei vor fi evocate în deschiderea evenimentului de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Vor lua cuvântul acad. Bogdan C. Simionescu, prof.univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca, prof.ing. Nicolae Șt. Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române, ing. Alexandru Morega, membru corespondent al Academiei Române, președintele Fundației ,,Patrimoniu“, dr. Narcis Dorin Ion, director general al Muzeului Național ,,Peleș“, și dr. Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii Județeane „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova.

 

Academia Română îndeplinește o datorie de onoare readucând în atenția publicului, dar și a comunității științifice, opera și activitatea științifică a academicianului Dan Berindei, reprezentant de seamă al istoriografiei românești, spirit patriotic prin excelență, profund atașat de elita politică pașoptistă ce a pus bazele statului român modern.

 

Născut pe 3 noiembrie 1923, la Bucureşti, descendent al familiei Brâncovenilor, Dan Berindei a studiat cu pasiune și implicare istoria românilor, dezvoltând o bogată carieră, de-a lungul a peste șapte decenii. A fost specialist în istoria modernă a României și autorul, singur sau în colaborare, a peste 90 de volume şi a peste 700 de articole şi studii apărute în prestigioase reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate. Temele sale predilecte de cercetare s-au concentrat pe istoria politică şi socială a secolului al XIX-lea (cu deosebire revoluţiile din 1821 şi 1848, Unirea Principatelor, Războiul de Independenţă), pe istoria economică, istoria culturii, a jurnalismului, a oraşului Bucureşti, dar și pe istoria diplomaţiei şi relaţiile internaţionale.

 

Istoricul Dan Berindei a fost întreaga sa viață devotat Academiei Române căreia i-a atribuit întotdeauna statut de instituție fundamentală a statului român modern și în cadrul căreia a activat cu pricepere și eficiență. A deținut două mandate consecutive de vicepreşedinte al Academiei Române (2006-2014) și a condus în calitate de președinte Secţia de știinţe istorice şi arheologie (1993-2005 și 2016-2019), al cărei președinte de onoare a fost începând cu anul 2005. Academia Română îi datorează o amplă istorie a instituție, scrisă în 2006 și reeditată în 2016, cu prilejul împlinirii unui secol și jumătate de la înființare. Dan Berindei se numără, de asemenea, printre principalii donatori ai Academiei Române.

 

S-a stins din viață la vârsta de 98 de ani, în data de 23 decembrie 2021.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6015 secunde