Bursele școlare vor fi plătite pe 15 ale lunii! Ce sume vor primi elevii

1706
1
Bursele școlare vor fi plătite pe 15 ale lunii! Ce sume vor primi elevii - fondplataburselor1jpg2-1664117618.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna trecută s-a încheiat (pe 20 septembrie) perioada de primire a dosarelor pentru bursele școlare în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor fiind același ca anul trecut. Sumele au rămas neschimbate: 500 lei pentru bursa de performanță; 200 lei pentru bursa de merit; 150 lei pentru bursa de studiu; 200 lei pentru bursa de ajutor social.

Recent, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 906, care la art. 1 (2) precizează că bursele se asigură din bugetele locale ale unităților subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

De asemenea, se precizează că autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

La cel de-al doilea articol al HG 906 se prevede că bursele școlare vor fi plătite obligatoriu pe data de 15 a lunii pentru luna care a trecut.

Reamintim că bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasele a V-a și a IX-a; au obținut în clasa a IV-a calificativul „bine” sau „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat maximum 20 absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a V-a;

au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat maximum 20 absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.


Pentru obținerea bursei de studiu, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de studiu, în primele 20 de zile lucrătoare ale anului școlar. În acest an școlar asta înseamnă 28 septembrie 2022 – numărătoarea luând în considerare începutul anului școlar – 1 septembrie, nu 5 septembrie, care este începutul cursurilor din anul școlar 2022-2023.

Limita de venit net pentru bursa de studiu: 1.524 de lei/membru de familie, calculată în funcție de veniturile nete ale membrilor familiei din lunile iunie, iulie, august 2022.

Limita de venit net pentru bursa socială pentru venituri mici: 762 de lei/membru de familie, calculată în funcție de veniturile nete ale membrilor familiei din perioada 1 septembrie 2021 - 31 august 2022.


Limita de venit brut pentru „banii de liceu”: 500 de lei/membru de familie, calculata în funcție de veniturile brute ale membrilor familiei din lunile iunie, iulie, august 2022.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că este nevoie de existența unor mecanisme, la nivel de lege organică, pentru a putea sancționa situațiile în care nu se plătesc bursele sociale la care elevii au dreptul. „În momentul de față, nu există (aceste mecanisme – n.r.), deși, începând cu anul 2020, bursele elevilor au fost asigurate, pentru prima dată, din bugetul de stat, iar în anul 2020, bugetul a fost de 270 de milioane de lei, în 2021, de 540 de milioane de lei, plus 105 milioane, la rectificarea bugetară iar anul acesta avem 1, 3 miliarde de lei. Avem practic o creștere de patru ori a bugetului de burse, de la bugetul de stat asigurate. Autoritățile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de perioada dinainte de anul 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităților locale, acum banii aceștia vin de la bugetul de stat. Nu plătești bursele elevilor - se numește deturnare de fonduri”, a mai spus ministrul.



Comentează știrea

Nem értek románul
26 septembrie 2022
Timpitii

CT-98-ENA

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.383 secunde