La începutul acestei săptămâni, a debutat înregistrarea, la Palatul Copiilor din Constanța, a dosarelor de înscriere ale candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate – mai pe scurt, titularizarea. Această etapă, care cuprinde și absolvenții promoției 2022, se încheie marți, 17 mai. Anul acesta, proba scrisă a concursului de titularizare va avea loc pe data de 13 iulie, o săptămână mai târziu, pe 20 iulie, fiind programată proba scrisă a Definitivatului, fără de care nu se poate dobândi titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar.
Reamintim că titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.
Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Concursul de titularizare este valabil șase ani, în cazul în care candidatul obține nota peste 7, dar la repartizare, înaintea sa vor avea prioritate cei cu notele din 2022, apoi 2021 și așa mai departe, până la anul în care și-a susținut proba scrisă respectivul cadru didactic. În cazul în care candidatul nu a obținut nota 7 la proba scrisă, concursul este valabil doar trei ani. Dar dacă un profesor își dorește să aibă prioritate la repartizare, indicat ar fi să susțină proba din 13 iulie.
2.279 de posturi vacante sau rezervate pentru anul viitor
Conform informațiilor oferite de prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, pentru anul școlar viitor sunt vacante sau rezervate, în total în județul Constanța, 2.279 catedre/posturi, din care: 228 pentru angajare pe perioada nedeterminată, 1.692 vacante pe perioadă determinată și 359 catedre/posturi rezervate pentru angajare pe perioadă determinată.
Următoarea actualizare a listei posturilor va avea loc în data de 2 august 2022.
Metodologia prevede că, în cazul candidaților care au depus dosare de înscriere la concursul național în ultimii trei ani, acum ei pot depune pentru înscrierea la concursul național, sesiunea 2022, la centrul de înscriere: fișa de înscriere și cererea-tip însoțite doar de documente în completarea celor depuse în anii anteriori, dacă este cazul.
Pentru actualizarea dosarului de înscriere depus în ultimii trei ani, candidații fac o solicitare scrisă conform unui tipizat, pus la dispoziție de către Comisia județeană de organizare a concursului.
Anul trecut au fost 213 posturi publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată: 151 - în mediul urban și 62 - în mediul rural. Iar pentru susținerea probei scrise a Titularizării 2021 s-au înscris la nivelul județului Constanța 1.143 de candidați. În concurs pentru ocuparea posturilor în învățământul preuniversitar au rămas doar 796. Dintre aceștia, 206 au obținut note între 1,01 şi 4,99, 294 au reuşit să ia între 5 şi 6,99 şi 296 au luat între 7 şi 9,99. Singura notă maximă a fost obţinută de Corina Iacovici, la disciplina Asistenţă medicală generală - maiştri instructori.
Într-o statistică a Ministerului Educației, cu privire la numărul de persoane pe grade didactice la nivel de județ în anul 2021, Constanța se situa pe locul 3 la numărul cadrelor fără pregătire aflate la catedră (216). Pe locul 1 se află municipiul București, cu 244 de cadre, și pe locul doi – Timișoara, cu 242 de cadre fără pregătire. Conform statisticii menționate, în județul Constanța există 3.785 de cadre cu grad didactic I, 1.089 cu grad didactic II, 760 de cadre debutante și 1.067 cu definitivat.