IPS Teodosie, mesaj de Sf. Apostol Andrei: "Dobrogea este farul călăuzitor al credinței"

36271

Articole de la același autor

Frate al Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostol al românilor, a fost pescar de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret. Sfântul Andrei este cel care, pentru prima dată, L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru) că L-a aflat pe Mesia. Pentru aceasta, Sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul cel dintâi chemat al Domnului.

Misiunea de creștinare pe care a avut-o Sfântul Apostol a început după Înălțarea Domnului la cer şi după Cincizecime. Atunci Sfinții Apostoli au tras la sorți şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire.

Conform tradiției Bisericii, acestui întâi chemat i-a căzut sorțul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea. Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei".

În ședința din mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, între sfinții mari ai Ortodoxiei. Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naționale - Catedrala Mântuirii Neamului.

Tradiția şi folclorul românesc amintesc despre prezența Sfântului Apostol Andrei în părțile Dobrogei, unde apostolul şi însoțitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peșteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfințit acest așezământ cu numele de „Peștera Sfântului Apostol Andrei". În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal, „Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei".


Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, iar apoi promulgată prin decret prezidenţial.



Mesajul Arhiepiscopului Tomisului, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei


„Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea este asemenea Sărbătorii Pascale. Pentru că este o zi atât de importantă, îl cinstim pe cel ce ne-a creștinat, pe cel care l-a adus pe Hristos, pe cel care a făcut posibil ca neamul nostru să fie creștin tocmai când se forma și a primit și numele de neam creștin.

Suntem bucuroși să întâmpinăm această sărbătoare plină de lumină, plină de har. Toți dobrogenii să se bucure, dar și toți românii, pentru că în România, iată, Dobrogea este farul călăuzitor al credinței, prin apostolul care a bătătorit pământul acesta al Scythiei Mici de odinioară, l-a creștinat și a lăsat aici urmele sale de sfințenie.

În fiecare an, la sărbătoarea sa, pe 30 noiembrie, se înnoiește sfințenia apostoliei și iată ziua aceasta a făcut să avem o zi cu semnificație națională, unirea provinciilor într-o singură țară la Alba Iulia.

Sfântul Apostol Andrei a mijlocit pentru neamul nostru la Dumnezeu să avem o singură țară luminată de Hristos, o țară cu credință și în care să petrecem cu bucurie și nădejde toate sărbătorile și să avem, iată, pe Dumnezeu în mijlocul nostru.

Sfinte Apostole Andrei, vino cu noi și-n timpul acesta ne apără și de primejdii, și de necazuri, și ne întărește, și ne luminează credința noastră a tuturor.

Urez tuturor românilor de-aici din Dobrogea, din locul peșterii unde a slujit Sfântul Andrei, să aveți parte de sănătate, de bucurie, de înțelepciune și să trăiți cu toții întru mulți ani!”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2515 secunde