Muzeul de Artă Constanța omagiază spiritul creativ

198
Muzeul de Artă Constanța omagiază spiritul creativ - fond-muzeul-de-arta-1705086396.jpg

Articole de la același autor

În perioada 13–15 ianuarie 2024, Muzeul de Artă din Constanța va deveni un creuzet pentru vernisarea unei expoziții de artă contemporană, pentru dezbateri privind evoluția artei, realizate în cadrul unui workshop la care vor participa reprezentanți ai comunității artistice și culturale locale, dar și pentru experimentarea gustului pentru artă și a spiritului creativ de către școlari din ciclul primar, precum și petnru un atelier cultural-educațional, realizat în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României“.



Seria activităților dedicate Zilei Culturii Naționale se va deschide sâmbătă, 13 ianuarie 2024, începând cu ora 12.00, la Muzeul de Artă Constanța, cu activitatea cultural-educațională „Mowgli în orașul Octogonului Confesional”, la care vor participa 86 de tineri și 20 de adulți din București și Constanța, membri ai Organizației Naționale „Cercetașii României“. Scopul activității este descoperirea însemnătății „Octogonului Confesional”, un loc unic în România, aflat în zona peninsulară a Constanţei, într-un cartier vechi din perimetrul Cazino – esplanadă, care descrie un areal ecumenic, în care întâlnesc lăcaşuri de cult religios diferite – ortodoxe, catolice, musulmane şi mozaice, o zonă unde credincioşi de diferite religii participă la ritualuri religioase specifice. Printre obiectivele acestei acțiuni se numără și documentarea participanților la activitate cu privire la fiecare lăcaș de cult din „Octogonul Confesional” (Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel”, Biserica greacă „Metamorphosis”, Biserica bulgară „Sfântul Nicolae vechi”, Biserica armeană „Sfânta Maria”, Biserica Romano-Catolică, Sinagoga așkenază, Geamia Hunkiar, Moscheea „Carol I”), precum și identificarea unor particularități specifice religiilor diferite pe care le împărtășesc membrii acestor comunități.

Proiectul expozițional STRADA, la Muzeul „Ion Jalea”

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale vor continua duminică, 14 ianuarie 2024, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, cu expoziția „STRADA”, semnată de Iulia Mihalcea, și workshop-ul „De la Romantism la Postmodernism”, la care sunt invitați artiștii plastici Marieta Besu, Mirela Dimcea, Sever Iustian, Ignat Ștefanov și Ion Tițoiu, actrița Dana Trifan Enache, scriitorul Liviu Lungu, poeta Iulia Mihalcea, coregrafa Stela Cocârlea, baritonul Iulian Bratu și compozitorul Adrian Mihai.

Proiectul expozițional „STRADA” și-a început periplul în martie 2023, la Paris. Muzica a fost compusă de trompetistul Sebastian Burneci și de Simona Strungaru – dirijoarea Big Band-ului Radio România, imaginile au fost realizate de Cătălin Lăzăroiu, iar coloana sonoră îi aparține lui Mihai Girip. Proiectul expozițional este curatoriat de criticul de artă Pavel Șușară.


Atelier de creație cu elevi ai Școlii 30

Seria activităților dedicate Zilei Culturii Naționale se va încheia luni, 15 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă Constanța, unde va avea loc atelierul de creație artistică „Joc. Poezie. Sunet. Culoare”, la care vor participa elevii clasei a IV-a A, de la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța. Coordonați de învățătoarea Mădălina Calil, de Smaranda Tulea, conservator la Muzeul de Artă Constanța, și Miana Ene – voluntar, școlarii vor utiliza sunetul și culoarea pentru a realiza compoziții plastice complexe.

În data de 15 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” vor fi deschise, iar intrarea va fi liberă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8134 secunde