X

Premiera operetei "Țara Surâsului", la Teatrul "Oleg Danovski", ovaționată îndelung de publicul constănțean

588

Articole de la același autor

Zecile de melomani care au ales ca destinație duminică, 19 iunie, sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța (devenită neîncăpătoare), pentru a fi părtași la o nouă premieră din repertoriul acestei instituții, nu au fost dezamăgiți nici de această dată, opereta „Țara Surâsului” reușind să aducă două ore de destindere, răsplătite cu ropote de aplauze la final.





Imposibila poveste de iubire dulce-amăruie, pusă pe note de Franz Lehar, este strivită de diferențele culturale ale educației europene versus tradiția chineză, dintre prințul Sou-Chong (întruchipat de Răzvan Săraru) și Lisa (atât de duios interpretată de Laura Eftimie). Poveste care și-a găsit transpunerea pe scena constănțeană sub regia artistică a Luciei Cicoară-Drăgan.

Timp de aproape două ore, ne-am bucurat de varianta constănțeană a unei operete în trei acte care se joacă cu enorm succes pe marile scene ale lumii, dar și în teatrele naționale, care se distinge prin celebra arie „Te voi iubi mereu”.



Din postura de ambasador la Viena, prințul Sou-Chong o cunoaște pe Lisa, fiica feldmareșalului Ferdinand Lichtenfels. Simțindu-se puternic atras de frumusețea tinerei, Sou-Chong îi face Lisei o curte discretă. Lisa, fascinată de lumea orientală, de misterul pe care îl ascunde surâsul permanent și amabil al prințului, pornește într-o mare aventură, urmându-l pe Sou-Chong în China. Din nefericire, iubirea lor va fi destrămată de o cutumă niponă.



Din distribuția de duminică, 19 iunie, au făcut parte Răzvan Săraru (prințul Sou-Chong), Laura Eftimie (Lisa), Georgiana Medeleanu (prințesa Mi, îndelung aplaudată la final, datorită prestației încântătoare), Adrian Pîrlea, Daiana Gavrilescu, Marius Turtoi, Cristian Caragea, Iulian Bratu, Gabriela Dobre, Ștefan Lepădatu, Elena Vîjorel, Veronica Răceală, Raluca Dărăban, Garofița Gâdei, Marian Irimia. O echipă tânără, căreia i s-a oferit șansa afirmării.

La finalul minutelor de aplauze îndelungi, directorul Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu (căreia ii aparține și scenografia), a declarat că a fost o premieră foarte greu de realizat, pentru că instituția dispune de oameni puțini, dar care au muncit foarte mult, din toate punctele de vedere: producție, artistic. „Suntem o mână de oameni, dar toți și-au dat silința să iasă un lucru frumos. Și cred că am realizat cu teatrul acesta un spectacol care trebuie să țină decenii de-acum încolo. Acesta este cel mai important!”, a mai afirmat Daniela Vlădescu.



Absolventă a Facultății de arte, secția canto a Universității „Ovidius”, la clasa prof. Ioan Ardelean, soprana Laura Eftimie (Lisa) și-a continuat studiile de masterat la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. Georgeta Stoleriu. Pe lângă activitatea solistică la Teatrul „Oleg Danovski”, ea este și profesor de canto la Colegiul Național „Regina Maria” din Constanța. Vizibil emoționată de succesul rolului interpretat (ovațiile nu au contenit), soprana Laura Eftimie ne-a declarat că „acest rol a fost foarte diferit de absolut orice am cântat până acum, pentru că a trebuit să-mi redescopăr anumite valențe ale sensibilității feminine, emoției și dramatismului care se cer spre finalul acestei operete. Sunt atât de fericită și vreau să mulțumesc doamnei Daniela Vlădescu pentru că mi-a oferit această posibilitate. Și doamnei regizor Lucia Drăgan, pentru sfaturile pe care mi le-a dat, și nu în ultimul rând colegilor mei, alături de care am realizat acest spectacol minunat. De asemenea, îi mulțumesc dirijorului nostru minunat, care este un om deosebit - Tiberiu Oprea, care a stat cu sufletul la gură pentru fiecare dintre noi și ne-a oferit suportul pe tot parcursul pregătirii acestei premiere”, a ținut să mulțumească solista din rolul principal.



Și dacă vocile protagoniștilor sunt cheia succesului unei operete, definitorii sunt și costumele, care de această dată sugerează stilul nipon aparte, de care s-a ocupat chiar directorul Daniela Vlădescu.

Din echipa care a contribuit la succesul acestei premiere mai trebuie menționate orchestra, corul și baletul Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, precum și Mihai Mîndruțiu (coregrafia), Silvia Țigmeanu, Natalia Gribinic, Andrada Ștefan (pregătirea muzicală), Nicoleta Onaș (producție), Theodor Petricilă (maestru lumini) Denis Mustafa (maestru sunet), Tiberiu Dragoș Oprea (conducerea muzicală), Adrian Stanache (maestru cor).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3629 secunde