Profesori cercetați, inspectori supărați! Dar cu paza în școli cum rămâne?

15059

Articole de la același autor

Pentru foarte multă lume, incidentul de la Școala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny”, al cărui protagonist de clasa I și-a dorit cel mai probabil să impresioneze gașca de prieteni cu o armă de tip airsoft, reprezintă un simptom al actualelor generații, pe fondul numeroaselor știri legate de atacurile armate în școli și al teribilismului vârstei,

într-un spațiu lipsit de pază, precum curtea școlii.

Și, în loc să acționeze de urgență pentru găsirea unei soluții în ceea ce privește paza incintei acestei unități, inspectorul general Sorin Mihai e supărat că nu a fost anunțat primul și a dispus cercetarea cadrelor didactice.

De altfel, în aceeași zi cu cazul consemnat la Constanța, un elev din Bistrița a fost prins la școală cu un pistol cu bile, un adolescent de 16 ani a intrat cu un cuțit de 28 cm într-un liceu din Craiova, iar la Tecuci, trei eleve s-au bătut în pauză, lângă școală, mama uneia participând la bătaie.

Ca să ajungi la doar 7 ani să aduci în curtea școlii o armă, fie ea și neletală și care nu necesită autorizare, după orele de curs, în intenția de a te juca cu ceilalți copii constituie un semnal că trebuie intensificată supravegherea în unitățile de învățământ. Noroc că la acel moment în curtea Școlii „Anghel Saligny” exista un profesor de sport care a preluat obiectul, l-a dus în unitatea de învățământ, părinții fiind chemați abia a doua zi. La fel și reprezentanții Poliției. De altfel, tatăl elevului de clasa I a fost amendat de polițiștii constănțeni cu 5.000 de lei, iar reprezentanții IPJ Constanța au ridicat arma în vederea confiscării.

În statisticile ISJ Constanța, școlile sunt… securizate

Supărarea șefului Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, este că nu i s-a comunicat la timp incidentul. „Aici este o problemă de comunicare internă a unității de învățământ, pe care o vom regla. În sensul acesta trebuie să existe pe procedura de comunicare, celeritate și o mai mare atenție asupra modalității în care ne comunică, astfel încât să putem să-i sprijinim”, a spus inspectorul, care a dispus „asigurarea perimetrului unității de învățământ, identificarea unor soluții pentru rezolvarea pazei în școală, comunicare eficientizată și o procedură în acest sens, care să ne dea posibilitatea să aflăm în timp util și să luăm măsurile necesare. Va fi făcută o cercetare în unitatea de învățământ și măsurile care pot fi dispuse, conform legislației, față de cadrele didactice care știau de acest incident și nu au anunțat, sunt la nivelul școlii, acestea fiind angajați ai unității de învățământ. Va fi făcută o cercetare prealabilă, iar în urma acesteia Consiliul de Administrație al școlii va dispune sau nu cercetare disciplinară“, a declarat Sorin Mihai.

Trebuie precizat că Școala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny” din Constanța se numără printre unitățile de învățământ constănțene care nu beneficiază de securizarea perimetrului unității.

Conform statisticii oferite de ISJ Constanța, în cele 517 unități de învățământ din județul Constanța (cu personalitate juridică și structuri arondate), perimetrul este securizat astfel: 67 de unități de învățământ: pază mixtă (pază umană proprie, dar și contract încheiat cu firme specializate); 56 de unități de învățământ: pază proprie; 118 unități de învățământ: contract încheiat cu societăți specializate în paza instituțiilor; 276 unități de învățământ au asigurat perimetrul școlii prin monitorizare video și sisteme antiefracție, precum și prin angajați care nu sunt paznici, dar care au stabilite atribuții similare, prin procedura de acces.

Așadar, în scripte totul arată bine, dar în… teren conducerile unităților de învățământ caută soluții, unele la limita legislației, pentru a răspunde impunerilor. Și când scriem acest lucru ne referim la impunerea deschiderii curții școlilor pe timpul vacanțelor, în baza unei legi care solicită modificarea regulamentului cadru. Așa se face că directorii au ajuns să se roage de femeile de serviciu să vină să deschidă sâmbăta și duminica porțile școlilor.

Reacția promptă a Consiliului Județean al Elevilor

Vestea incidentului de la Școala 33 i-a motivat pe membrii Consiliului Județean al Elevilor să solicite Inspectoratului Școlar Județean „să prioritizeze actualizarea ștatelor de funcții în toate unitățile de învățământ de la nivelul județului, astfel încât acestea să aibă posibilitatea angajării unui număr mai mare de paznici, care să se asigure că elevii sunt în afara oricărui pericol pe tot parcursul programului școlar. Subliniem că protecția unităților de învățământ este un aspect deosebit de important și că trebuie finanțată de către școală sau primării, fără vreo contribuție din partea elevilor (prin cotizații, fondul clasei ș.a).

„Evenimentele precum cel de la Școala Gimnazială nr. 33 sunt, cu siguranță, dezamăgitoare și cutremurătoare, evidențiind totodată fără echivoc lipsa cronică de personal specializat în școli, care să asigure permanent paza. Ne dorim un mediu școlar întru totul sigur pentru toți participanții la educație, care să permită desfășurarea calitativă a procesului instructiv-educativ. Este imperios ca toate unitățile de învățământ să aibă paza asigurată, iar martorii care iau parte la astfel de situații să le raporteze cât de curând posibil, pentru a se lua măsuri. Mizăm pe receptivitatea Inspectoratului Școlar Județean în a verifica incidentul și pe acțiunile viitoare ale autorităților, care să aibă în vedere și acțiuni de conștientizare și prevenție a violenței în mediul școlar”, a declarat Cristian-Ioan Stoian, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5042 secunde