Punct final SEAS 2023. Erwin Șimșensohn: "Mi-am promis să fiu mai riguros în selecția spectacolelor"

3878

Articole de la același autor

Municipiul Constanța a fost marcat, timp de șapte săptămâni, de un festival de anvergură impresionantă, cea de-a doua Stagiune Estivală a Artelor Spectacolului, organizată de Teatrul de Stat Constanța, reușind să coaguleze la malul mării teatre din întreaga țară și sute de artiști. Iar asta în ciuda faptului că toate teatrele din România se află în vacanță.

La final de stagiune, în binecunoscutul exercițiu de transparență bugetară cu care ne-a obișnuit, Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, a făcut publice statisticile acestei a doua ediții plecând de la modul cum s-a cheltuit bugetul de 1.858.325 lei. Șapte săptămâni, 32 de spectacole, trei scene – Parcul Arheologic, Grădina de vară Soveja și Sala Studio, 27 de reprezentanții de stradă în cadrul SeaSTREET, 31 de companii din țară, peste 600 de invitați – actori, regizori, performeri, scenografi, artiști vizuali. 17% din bugetul festivalului s-a recuperat din veniturile vânzării biletelor, care s-au ridicat la 302.000 lei. S-au dat peste 7.000 de bilete. „Dacă anul trecut aveam dubii că ponderea cea mai mare a publicului o dețin constănțenii, de data aceasta ne-am convins că ei au reprezentat categoric cei mai mulți spectatori, și nu turiștii. Mi se pare extraordinar că sunt din ce în ce mai mulți și fețe pe care le recunoșteam aproape la fiecare spectacol”, a mărturisit Erwin Șimșensohn.

Mihai Lupu: „S-a încheiat un festival care ne onorează!”

Și dacă în cele 27 de seri de spectacol s-au „contorizat” circa 10.000 de spectatori (bilete plus invitați și voluntari), prima ediție a Festivalului de teatru stradal SeaSTREET a reușit în cele patru nopți să adune pe străzile Constanței, conform cifrelor furnizate de Jandarmerie, circa 25.000 de spectatori. Bugetat separat, acest eveniment a avut la dispoziție 1.330.000 lei: 1.000.000 lei de la Primăria Constanța și 330.000 lei de la Consiliul Județean Constanța, prin Teatrul de Stat.

Ca urmare a succesului extraordinar de care s-a bucurat, conducerea Teatrului de Stat a stabilit, împreună cu Primăria Constanța, ca anul viitor acest festival stradal să aibă loc în perioada 1-4 august. „Am vrea să nu ne mai rezumăm doar la centrul orașului, ci să creăm posibilitatea unor spectacole în cartierele rezidențiale. Dacă nu reușești să aduci lumea la teatru, mergi tu cu teatrul către ei – aceasta este strategia multor instituții de gen”, a anunțat, cu titlu de bune intenții, același manager.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și-a exprimat public admirația pentru organizarea celei de-a doua ediții a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului 2023. „Propagandă mai mare decât cea pe care a făcut-o Teatrul de Stat Constanța în această vară, prin tenacitatea și inteligența domnului director Erwin Șimșensohn nu cred că puteam să realizăm. Ne-au arătat nu numai nouă, ci țării întregi că devine o instituție de prestigiu, care a fost premiată la nivel național. S-a încheiat un festival care ne onorează, dar ne și obligă. Constanța începe să devină un candidat serios la o zonă de cultură, unde putem să dezvoltăm proiecte mari, de anvergură, pe care, împreună cu partenerii noștri, să le transformăm în proiecte internaționale. Am primit multe aprecieri de peste tot, și nu pentru că este cantitate, ci pentru că este calitate”, a mai spus Mihai Lupu.

Întrebat, la finalul întâlnirii cu presa, ce i s-a părut cel mai greu în această impresionantă misiune estivală, Erwin Șimșensohn a mărturisit că a întâmpinat dificultăți în realizarea unei selecții a spectacolelor, pentru că teatrele din întreaga țară, care nu funcționează estival, își iau vacanțe în iulie și august. „Pe de o parte a trebuit să convingem directorii de teatre

să-și recheme colegii din concediu pentru a juca spectacolele. Să găsim apoi spectacole care să se potrivească unui context estival, outdoor. Eu, personal, dacă e ceva să-mi reproșez, cred că puteam să fac o selecție mai bună decât am făcut-o. Mi-am promis mie și le-am promis și colegilor că voi fi mai riguros din punctul acesta de vedere anul viitor. Vom începe mai din timp planificarea”, a mai afirmat directorul Teatrului de Stat. El a adăugat că întregul proiect a fost coordonat împreună cu o echipă foarte mică, formată din Alina Vasiliu, Diana Mititelu și Florin Caracală.

Din păcate, frumoasa vară 2023 se apropie de final, iar din octombrie, timp de trei luni, Sala Studio a Teatrului de Stat va intra într-o renovare de amploare, datorită unei sponsorizări generoase, fapt ce va pune în dificultate echipa acestei apreciate instituții constănțene. Un subiect asupra căruia vom mai reveni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2833 secunde