Infuzie de capital în Portul Constanţa. Investiţii în valoare de 1,4 miliarde de lei

3989
Premierul Marcel Ciolacu a aprobat, în şedinţa de Guvern, mai multe investiţii-strategice în infrastructură, iar câteva dintre acestea, însumând 1,4 miliarde de lei, au legătură cu extinderea şi modernizarea Portului Constanţa.

Trei hotărâri de Guvern care vizează investiţiile în Portul Constanţa au fost adoptate în cadrul şedinţei de vineri, 8 septembrie, a Guvernului.

Prima hotărâre adoptată se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizare şi extindere infrastructură de alimentare cu apă şi canalizare în Portul Constanţa”. Astfel, în urma promovării acestui act normativ, se creează cadrul legal pentru realizarea lucrărilor de modernizare şi extindere a infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare în Portul Constanţa, în urma cărora se va asigura consumatorului de apă următoarele:

- apă potabilă furnizată la parametrii tehnici impuşi pentru presiune şi debit de care are nevoie operatorul portuar;

- apă pentru asigurarea funcţionării echipamentelor sau instalaţiilor PSI;

- apă furnizată fără întreruperi.

„Valoarea totală a investiţiei - inclusiv TVA - este de 165.918 mii lei. Investiţia constă în realizarea de sisteme alimentare cu apă (20,3 km), sisteme canalizare pluvială şi menajeră (9,1 km) şi reabilitarea sistemului existent al reţelei distribuţie apă potabilă (14,4 km).

Durata de realizare a investiţiei este de 32 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic, opt luni, iar durata de execuţie, 24 luni, de la data emiterii ordinului de începere”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii Companiei Naţionale Administraţia Porturimor Maritime (CN APM) SA Constanţa.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, precum şi din surse proprii ale CN APM SA Constanţa.

Drumuri noi şi clădiri reabilitate

Cea de-a doua hotărâre adoptată are în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Master planul infrastructurii rutiere şi de acces a Portului Constanţa - extinderea, modernizarea şi reabilitarea drumurilor şi pasajelor din Portul Constanţa”.

În prezent, în vederea dezvoltării Portului Constanţa, este necesar ca infrastructura rutieră şi de acces a portului să fie extinsă, modernizată şi reabilitată.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 721.301 mii lei. Practic, în urma investiţiei, vor fi realizate drumuri noi şi vor fi reabilitate sistemul ITS pentru management de trafic, clădiri în zona de servicii, sisteme de iluminat, sisteme de preluare a apei şi extinderea teritoriului portuar.

„Durata de realizare a investiţiei este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic, opt luni, iar durata de execuţie, 28 luni, de la data emiterii ordinului de începere.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, menţionează sursa citată.

Staţii de încărcare pentru vehicule electrice

Totodată, Guvernul a adoptat şi hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice în Portul Constanţa - etapa a II-a”.

Astfel, vor fi realizate următoarele capacităţi:

- Posturi de transformare modernizate şi noi;

- Prize de cheu modernizate şi noi;

- Stâlpi de iluminat stradal şi operaţional;

- LES 20 kV+6kV+0,4kV;

- Sisteme fotovoltaice montate pe clădiri existente;

- Carporturi fotovoltaice;

- Staţii încărcare vehicule electrice.

Durata de realizare a investiţiei este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic, 11 luni, iar durata de execuţie, 25 luni, de la data emiterii ordinului de începere.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, precum şi din surse proprii ale CN APM SA Constanţa. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5731 secunde