Investiţii în modernizarea şenalului navigabil. Proiectul „FAIRway Danube II”, lansat oficial

166
Investiţii în modernizarea şenalului navigabil. Proiectul „FAIRway Danube II”, lansat oficial - 1-1701260661.jpg

Articole de la același autor

Miercuri, 29 noiembrie, în capitala Austriei, Viena, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului „FAIRway Danube II”, în cadrul căruia 10 parteneri din şase ţări riverane Dunării vor implementa proiectul în 57 de luni, respectiv aprilie 2023 - decembrie 2027.

„În ultimii ani, modernizarea şenalului navigabil al Dunării şi asigurarea condiţiilor de navigaţie a fost asociată cu proiectul «FAIRway Danube», un exemplu de cooperare transfrontalieră între administraţiile de cale navigabilă de-a lungul Dunării.

Proiectul are un buget de 70 milioane euro, din care 47 milioane euro finanţare UE”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) Constanţa SA.

Bugetul ACN în cadrul proiectului este de 19.425.399 euro, din care finanţare UE 16.511.589 euro.

Dintre obiectivele planificate în cadrul proiectului „FAIRway Danube II”, enumerăm:

- procurarea de echipamente hidrografice şi senzori pentru monitorizarea adâncimii apei şi stabilirea gabaritului de navigaţie sub poduri;

- modernizarea sistemelor naţionale de management ale căilor navigabile (WAMS) şi a sistemului transnaţional de monitorizare a căii navigabile (WAMOS 2.0);

- modernizarea danelor de acostare din Austria şi România (Medgidia şi Basarabi/Murfatlar) în special prin utilizarea energiei verzi pentru asigurarea iluminatului danelor de acostare şi a furnizării energiei electrice la nave;

- testarea elementelor de infrastructură flexibilă în Austria, Croaţia, România şi Bulgaria pentru asigurarea adâncimii şenalului navigabil în perioade de ape mici.

Proiectul este finanţat în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) şi a fost aprobat la finanţare în iunie 2023. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5814 secunde