Meserii periculoase! Cât interes mai există pentru echipamentul de neopren şi tuburile cu oxigen

3572
6
Meserii periculoase! Cât interes mai există pentru echipamentul de neopren şi tuburile cu oxigen - 1-1712584178.jpg

Articole de la același autor

Economia românească este devastată de criza de personal de specialitate. Forţa de muncă într-adevăr calificată devine o raritate, iar atunci când ne referim punctual la meseriile periculoase, problema devine şi mai delicată. Cine îşi mai riscă viaţa pentru a tăia fiare pe sub apă sau, din contră, a face echilibristică pe schele, la mare înălţime?

Să fii scafandru, un explorator al adâncurilor! Era unul din visurile multora din generaţia 70-80, generat şi alimentat continuu de peripeţiile celebrului oceanograf Jacques-Yves Cousteau şi a navei sale „Calypso”. Pentru cei care doreau o carieră în domeniu, porţile se deschideau larg, atât în viaţa civilă, cât şi în sistemul militar. Anii au trecut, vremurile s-au schimbat, entuziasmul nu a dispărut, însă, fiind vorba despre o meserie periculoasă, care nu poate fi făcută de oricine, tinerii nu se înghesuie să bată la porţile unităţilor de şcolarizare.

Feriţi de Dumnezeu!

Constanţa, 3 aprilie 2024, specialiştii Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) sunt solicitaţi să pornească în misiune de recuperare a unei ambarcaţiuni răsturnate, în zona Tuzla. Salvatorii pornesc spre punctul indicat, unde au localizat o ambarcaţiune suspectă, care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi o dronă maritimă, detonată în poligon de specialiştii Forţelor Navale. Fără să ştie cu ce au de-a face, salvatorii de la ARSVOM au petrecut ore bune în apă, lângă acea veritabilă „bombă cu ceas”.

„Este un exemplu tipic pentru personalul nostru. Aşa lucrează salariaţii agenţiei, în condiţii grele de muncă şi nu primesc spor la salariu pentru aşa ceva”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Sindicatului Liber al Marinarilor din ARSVOM, Lucian Alexe Boris.

„Se putea întâmpla o nenorocire, doar Dumnezeu a făcut să nu avem de-a face cu o tragedie. Acesta este riscul celor care iau primii contact cu o ambarcaţiune care trebuie salvată, tractată până în port etc. Nu ştii ce are la bord, ce transportă, ce improvizaţii s-au făcut.

Este o meserie cu grad sporit de periculozitate, iar pentru acest gen de activităţi ar trebui să se plătească regeşte”, a adăugat o sursă din cadrul agenţiei.

Opţiuni limitate în civilie

Nici în „civilie” lucrurile nu sunt mai roz şi, în ciuda posibilităţii de a câştiga bani frumoşi, tinerii nu se calcă pe picioare pentru echipamentul de neopren şi tuburile cu oxigen.

„În teorie, opţiuni există pentru cei care vor să facă o carieră în domeniu. Practic, e mai complicat. Marea Neagră, fiind foarte tulbure, complet diferită de Egee, pentru a da doar un exemplu, limitează accesul turiştilor interesaţi de scuba diving. Nu e nimic spectaculos de văzut. Iar expediţiile către nave scufundate nu sunt recomandate sub nicio formă, există un grad uriaş de incident.

Viabilă rămâne varianta de execuţii de diverse lucrări sub apă, sudări, tăieri, recuperări etc. Se plătesc bani frumoşi, dar şi riscul este pe măsură. În plus, regulile de certificare sunt tot mai stricte, ceea ce nu-i rău deloc, pentru că viaţa contează cel mai mult”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Feri G., scafandru civil. 

Comentează știrea

"Se putea întâmpla o nenorocire, doar Dumnezeu a făcut să nu avem de-a face cu o tragedie. Acesta este riscul celor care iau primii contact cu o ambarcaţiune care trebuie salvată, tractată până în port etc. Nu ştii ce are la bord, ce transportă, ce improv
8 aprilie

Luminatul care v-a ajutat cu ala sa mergeti, ca cert pe pregatire e exact de ca cert si poate si inzestarea ! "Nu ştii ce are la bord, ce transportă, ce improvizaţii" de aia si aia cu minte buna fug de rup pamintul de certa pregatire iar lumina pai e alegera fiecaruia ! "plătească regeşte" : cine va forteaza ? Sint alternative multe pentru plata buna , dar se cere si competenta, etc ! "Marea Neagră" si cine te limiteaza ? Mai departe e fara sens continutul ... exact cum a fost si interventia ! Lumina buna sa lumineze mintea cum trebuie !

Fictiune [ poveste ] si realitate
8 aprilie

Sa luam pe FatFrumos la model, pai ala-i 1unul si unic ! 1atita pe lumea asta ! Trebuie multe calitati si mediu [ rege, regina ]. Doar din mediu e limitarea ca pe la noi e cu Decebal si Zamolxe si vinul si puritatea si bunatatea poporul roman, cistigata prin birunta in lupta dintre barbari si arta razboiului ! "Cât interes mai există pentru echipamentul de neopren şi tuburile cu oxigen ?" si cind a existat ? [ poate comenzi mai bune pe istorie prin regimul excesiv centralizat ]. Sint locuri de munca pur specializate si super limitate, nu e pentru masa. E poate din diverse mobile, ca iti place foarte mult povestea si de aia ! Realitatea e cu Lumina ca iti poate furniza si ceva noroc, altfel ... " Economia românească ": banul sau "singele economiei capitaliste" de aici !!! Altii au orase peste nisip si platesc cu nestemate forta de munca si multi super specialisti acolo !!! Realitatea da si sensul practicii, ca vrei povestea dar pe realitate cu ceva daruire donezi cartea ca nu se mai potriveste la tine.

Poveste cu 10 uimitor !
8 aprilie

A modificat aparatul, senzational. Dorinta, poate foarte multi. Practic, ceva mai mult pe baza de selectie dar in timp tot foarte putini. E specificul activitatii e nevoie si de super talent pentru un rezultat bun, altfel un rezultat meritos poate nici mijloacele existentiale. Amintirea, dar ... Era si alt model de economie, azi Statul cu cit are in punga incearca ... dar. Reformulat, e vorba si de o alegere mai bine centrata si pe societatea de azi cu valorile. " Daca se poate risc minim, simplu si bine platit ! " Toate componentele au influenta si de aici si optiunea pentru risc ! Modificarea oricarei componete poate influenta direct domeniul reflectat in interes mai mare sau scazut. De asta unii pleaca de la verdeata catre luciul perlei de nisip cu toate riscurile si beneficiile, desi pe preferinte era cintecul pescarusului ! Asta e cadrul de optiune dupa evenimentele 89, cadru cu care altii sint pe Top1 la Stralucire ! Chiar pe Top, pe 2, la mare concurenta cu buna organizare si specificul intelepciunii ! Timpul valideaza mereu bine !

Lumea de la Granita si Specificul National
8 aprilie

Unii dupa propriile convingeri cu pusca, munitia de acasa si prpriile mijloace de subzisteta pe conditii de razboi, zi se zi, seara de seara, " spre victoria finala ". Buna coabitate dintre Idealul si Victoria Finala, e inca in joc. Altii cu alt ideal, motivati si de un ban cu alta valoare, tot la fel spre "Victoria Finala". La noi sau pe exemplu meu: Eu aleg placinta chiar si mai rece asa sau chiar de 1saptamana ca ii gasesc utilitate : Grivei ! Multi se pare ca tot asa iubitori de Azor, Labus ... de FatFrumos cu minunea de iarba verde . Asta nu-i FatFrumos fara razboi, e doar ca i-a placut modelul si incearca sa fuga bine de tot astupindu-si urechile. Asta e nivelul lui de definitie, ca atita poate si eventual cu lumina buna trece razboiul pe linga !

Angajații la stat
9 aprilie

Cum ar fi vecinul meu de lucreaza la stația de epurare Palazu Mare, are grija de tubul de clor și de oxygen dar el da pleacă mereu de la munca, deși e plătit sa stea acolo mereu face pe hotpatatrul la pomeni în ritmul serviciului la stat. Dacă sare ceva în aer el nu e acolo sa supravegheze niciodata. Despre ce vorbim astia sunt lucrătorii la stat, eu muncesc la privat îmi rup cocoasa și vecinul nu sta la munca și ia cât mine salariu și baga pe altii sa supravegheze cât el se plimba în Mamaia pentru o sticla de vin, bugetarii sa ne trăiască, nu stau la munca dar au salariu bastan.

Angajații la stat
9 aprilie

Cum ar fi vecinul meu de lucreaza la stația de epurare Palazu Mare, are grija de tubul de clor și de oxygen dar el da pleacă mereu de la munca, deși e plătit sa stea acolo mereu face pe hotpatatrul la pomeni în ritmul serviciului la stat. Dacă sare ceva în aer el nu e acolo sa supravegheze niciodata. Despre ce vorbim astia sunt lucrătorii la stat, eu muncesc la privat îmi rup cocoasa și vecinul nu sta la munca și ia cât mine salariu și baga pe altii sa supravegheze cât el se plimba în Mamaia pentru o sticla de vin, bugetarii sa ne trăiască, nu stau la munca dar au salariu bastan.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.715 secunde