Situația privind transportul cerealelor din Ucraina, dezbătută în Portul Constanța de înalți demnitari

1707
La această oră, la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, are loc o conferinţă de presă în cadrul căreia sunt prezentate concluziile reuniunii înalţilor reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Ucrainei, Republicii Moldova şi României, reuniţi în Portul Constanţa, subiectul central fiind transportul cerealelor din Ucraina.


La conferinţa de presă participă ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şeful biroului SUA care gestionează regimurile de sancţiuni (US Sanctions Coordinator), Jim O'Brien, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, directorul pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Magda Kopczynska, şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.


Reuniunea a fost organizată de Ambasada SUA la Bucureşti. 


Sorin Grindeanu prezintă căteva soluții pentru creșterea capacității de transport prin Portul Constanța, una dintre acestea fiind mărirea numărului de piloți. "Sprijin al Guvernului României pentru Ucraina, vom sta până la capăt alături de Ucraina."




Oleksandr Kubrakov, vicepremierul ucrainean: "Rușii au atacat porturile, nave deteriorate, ce putem face pentru îmbunătățirea activității de transport, canalul Sulina să fie disponibil 7 zile din 7, piloții să fie pregătiți și să înceapă activitatea. Nu concurăm cu economia locală, sunt bani suplimentari pentru țara dumneavoastră. Să fie lăsate camioanele prin mai multe puncte de trecere a frontierei, pe unde treceau doar autoturisme, astfel se vor scurta timpii de așteptare prin noile trasee."


Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Moldova: "Moldova și Ucraina să fie conectate la spațiul european, ajutăm tranzitul de mărfuri și grâne. Trebuie construite poduri, dezvoltată calea ferată, să aducem investiții pentru creșterea vitezei de tranzitare. Am pus la dispoziție Portul de la Giurgiulești și toată infrastructura țării noastre. Și în Moldova, agricultura suferă, toate eforturile trebuie să ia în calcul dezvoltarea infrastructurii."


Magda Kopczynska: "Dunărea și porturile de la Marea Neagră vor juca un rol important în tranzitul de mărfuri. Comisia Europeană va sprijini CE traseul solidarității. Am asigurat finanțare sunt proiecte deja aprobate, contăm pe România să vină cu asemenea proiecte."




Jim O'Brien: "Am ajuns rapid la acorduri cu cel mai mare Port la Marea Neagră. Sprijinim exportul de cereale din Ucraina. Romania este un aliat NATO vital, în pofida faptului că Rusia aduce războiul mai aproape de țara dumneavoastră. Ucraina a continuat să exporte cereale, chiar dacă atacurile rușilor nu au încetat. Vom avea mai multă securitate a rutelor de transport. Vor fi noi capacități care vor lucra non stop, mai multi piloți pe brațul Sulina. Construim infrastructura și asta e bine pentru toate cele trei țări. Suntem într-un parteneriat și găsim o modalitate de a rezolva problemele."




Magda Kopczynska: "Astăzi este ultima zi pentru ridicarea interdicției în privința cerealelor din Ucraina. Se lucrează astăzi la Bruxelles. Încă nu s-a decis nimic. Indiferent de decizie, cerealele ucrainene vor continua să tranziteze România."


Sorin Grindeanu: "S-au aprobat subvențiile pentru fermierii români, care să-i ajute, indiferent de decizia de la Bruxelles. Asteptăm decizia Comisiei Europene, suntem pregătiți pentru orice scenariu, să îi ajutăm pe fermierii români. Va fi trafic non-stop pe brațul Sulina. În noiembrie vom finaliza proiectul european, și posibil, vom avea pilotaj și pe timpul nopții. S-a mărit numărul de piloți, am cerut MApN să detașeze 10 piloți militari. Sunt acum 64, pentru unii dintre ei sunt necesare  antrenamente  pe Canalul Sulina. Vor fi operate 500 mii de tone de marfă în plus prin Portul Constanța. Lucrurile vor fi puse la punct rapid!"






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4698 secunde