Dependențele și consumul de substanțe în Constanța. Ce propuneri au specialiștii

189

Articole de la același autor

Globalizarea, realizată prin mișcarea liberă a persoanelor, dezvoltarea tehnologiei informatice și a crimei organizate au adus noi provocări pentru autorități, în ceea ce privește răspândirea substanțelor interzise.

Pentru România, județul Constanța reprezintă unul dintre punctele cheie în traficul de droguri, datorită poziției geografice, cu ieșire la Marea Neagră.

Potrivit specialiștilor Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții „Equitas” Constanța, în sezonul estival, la nivel local, se înregistrează o creștere a consumului de substanțe psihoactive, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor.

Totuși, având în vedere aceste informații, singurul studiu al Agenției Naționale Antidrog făcut la nivelul județului Constanța, referitor la consumul de tutun, alcool și droguri în rândul populației școlare de nivel liceal și profesional, a fost realizat în anul 2017. Acesta a arătat că 47% dintre respondenți au fumat cel puțin o dată până la acea vârstă, 91% au încercat măcar o dată să consume alcool, iar 8% au consumat droguri cel puțin o dată.

În ceea ce privește dependența față de jocurile de noroc, fenomen ce a crescut considerabil în ultimii ani, după digitalizarea cazinourilor, încă nu au fost realizate studii în privința dependenței pentru astfel de jocuri.

Mai mult, conform reprezentanților Equitas, cererile pentru tratament asupra dependenței de jocuri de noroc au crescut exponențial în ultimii ani.

Recomandările Equitas Constanța

Marius Oprișan, președintele Agenției Equitas Constanța, a formulat o scrisoare deschisă adresată tuturor celor care au candidat la alegerile locale și europene din județul Constanța.



Astfel, câștigătorii sunt rugați să includă în agendele viitoarelor mandate abordarea problemelor legate de prevenirea dependențelor, dar și tratarea persoanelor dependente sau care prezintă comportamente nocive.

Printre propunerile lansate, în ceea ce privește tratarea, reprezentanții Equitas susțin înființarea unei secții clinice de psihiatrie pediatrică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, dar și înființarea unei secții de dezintoxicare în cadrul Secției Clinice de Psihiatrie Palazu Mare din cadrul Spitalului Județean.

Aceștia mai atrag atenția aspra documentării precare din prezent, astfel propunând efectuarea unor studii privind consumul de tutun, alcool și droguri, cu sprijinul Agenției Naționale Antidrog, dar și asupra jocurilor de noroc, realizat cu sprijinul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, asupra populației generale a județului Constanța.

Potrivit informațiilor notate în scrisoare, aceste studii sunt necesare pentru realizarea unei diagnoze în privința consumului de droguri și a jocurilor de noroc, pe raza județului Constanța.

De asemenea, Marius Oprișan susține că promovarea unui stil de viață sănătos poate duce la reducerea consumului de alcool și de droguri.



La nivelul județului Constanța, în special în sezonul estival, principalele atracții sunt cluburile și festivalurile, locuri în care consumul de alcool și de substanțe este obișnuit.

Astfel, reprezentanții Equitas propun dezvoltarea de programe și proiecte sportive, diversificarea formelor de distracție pe timp de noapte prin forme de artă și crearea de oportunități de practicare a sportului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3493 secunde