Retrospectiva corupției din 2022, la Constanța. Pe lista acuzaților, polițiști, șefi de instituții și un primar

1376
Procurorii anticorupție constănțeni au avut un an 2022 încărcat, în care, printre alții, au trimis în fața instanței de judecată mai mulți polițiști și șefi de instituții deconcentrate de la malul mării, dar și un primar, un ofițer al Serviciului Român de Informații și un inspector școlar, acuzați de abuzuri în serviciu sau fapte de corupție. În majoritatea cazurilor, inculpații au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Dar magistrații au ultimul cuvânt, ei decid dacă suspecții sunt condamnați sau nu la pedepse cu amânare.





Lista polițiștilor trimiși în fața instanței de judecată, în 2022, a fost deschisă de un ofițer de la Garda de Coastă. În ianuarie, DNA dispunea trimiterea în judecată a lui Daniel Asaftei, de la Garda de Coastă, dar și a altor doi ofițeri, Pavel Cristian Bostă și Gheorghe Aga, ambii de la Poliția de Frontieră Suceava; primul a fost acuzat de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, iar ceilalți doi de complicitate.

„În cursul lunii noiembrie 2020, inculpatul Asaftei Daniel, ofițer de poliție la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră-Garda de Coastă Constanța, i-ar fi solicitat unui cunoscut, coinculpat în dosar, să îi procure și să îi trimită o factură pentru servicii fictive de cazare în județul Suceava, în vederea decontării frauduloase. Acceptând propunerea, acesta din urmă l-ar fi determinat pe un coleg ce deținea, împreună cu familia, o pensiune în localitatea Putna, județul Suceava, să emită o factură și o chitanță pentru servicii fictive de cazare, pe numele primului menționat, documente pe care le-a transmis prin poștă. Inculpatul Asaftei Daniel ar fi depus documentele pentru decontare la Garda de Coastă Constanța, primind suma de 1.450 lei”, se arată în rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava, iar magistrații moldoveni au încuviințat cererile depuse de polițiști de a li se da posibilitatea să facă demersuri pentru a se împăca cu partea civilă, adică Poliția de Frontieră, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru 13 ianuarie 2023.



Inspector școlar acuzat de luare de mită


În vizorul anchetatorilor anticorupție a ajuns și cadrul didactic Iulia Cristina Cabrancea, la data comiterii faptelor inspector școlar pentru învățământ școlar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța. Aceasta a fost acuzată de luare de mită, iar speța a creat vâlvă în spațiul public, căci a scos în evidență aspecte reclamate de părinți, de ani buni, pe la colțuri.

„În perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro. Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca inculpata, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiul național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior”, au reținut procurorii. Inspectorul școlar a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii, admițând comiterea faptei și încadrarea juridică a faptei, urmând să fie condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Dosarul a ajuns în atenția Tribunalului Constanța, ai cărui magistrați au respins acordul de recunoaștere a vinovăției. A fost depusă contestație, iar dosarul și-a urmat parcursul, spre Curtea de Apel Constanța, ai cărei magistrați au stabilit următorul termen pentru 27 aprilie 2023.





Dosar restituit procurorilor, pentru refacerea rechizitoriului

Un alt polițist trimis în judecată a fost Marius Paul Constantinescu, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Constanța. Potrivit procurorilor DNA, „inculpatul, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și, în perioada 29.09 –11.12.2007, ar fi înlocuit o cantitate de 14,661 kg bijuterii (în valoare de 400.000 euro potrivit estimării părții civile), ridicate în urma unei percheziții domiciliare, cu obiecte din metal comun, lemn, plastic sau alte materiale. Înlocuirea bunurilor de valoare s-ar fi petrecut în contextul instrumentării de către inculpat a unui dosar de contrabandă. Precizăm că bijuteriile respective ar fi fost înlocuite de inculpatul Constantinescu Marius-Paul în contextul în care în perioada respectivă s-au desfășurat mai multe activități de manipulare și expertizare a tuturor bijuteriilor (137,16 kg) ridicate în urma percheziției”.

Dosarul a fost înaintat spre judecare către Tribunalul Constanța, iar magistrații au dispus restituirea dosarului către procurorii anticorupție și refacerea rechizitoriului, lovit de nulitate.

Abuz în serviciu în fruntea DSV Constanța

Abuz în serviciu – aceasta este fapta pentru care este anchetat, în prezent, Geronimo Răducu Brănescu, director al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, la data comiterii faptelor de care este acuzat. Potrivit procurorilor DNA, „în luna decembrie 2014, inculpatul ar fi cumpărat direct și nu prin licitație deschisă sau altă procedură privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, trei bunuri care alcătuiau un grup electrogen, la prețul total de 398.000 lei. De menționat este că bunurile respective ar fi fost achiziționate de instituția publică la prețuri mult mai mari decât cele reale (spre exemplu pentru una dinte componente a fost plătit un preț de 19,5 ori mai mare decât prețul de achiziție). Prejudiciul cauzat Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este de 264.485 lei (reprezentând diferența între prețul real al bunurilor și prețul plătit) concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea comercială de la care au fost achiziționate bunurile”. Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului Constanța, iar următorul termen a fost stabilit pentru 20 ianuarie 2023, pentru administrare de probe.

Acorduri de recunoaștere încheiate de polițiștii acuzați

Mai mulți polițiști au ajuns în vizorul DNA în anul care se încheie. Printre aceștia, și comisar șef Carolina Dudnic, de la Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța, acuzată de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității și acces ilegal la sistem informatic. Anchetatorii au arătat că faptele au fost comise în iulie 2020, când polițista, la instigarea unui alt inculpat, persoană fizică, ar fi accesat fără drept baza informatizată de date privind evidența persoanelor din cadrul MAI și i-ar fi transmis acestuia datele de identificare ale unui om de afaceri.

După cum arătam, precum în majoritatea cazurilor cu angajați ai statului instrumentate de DNA, polițista a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind de acord inclusiv cu pedeapsa aplicată, respectiv un an de închisoare cu suspendare. La finele lunii noiembrie, judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis acordul de recunoaștere a vinovăției.

Dosarul întocmit ofițerului SRI, soluționat la Tribunalul Militar Timișoara

Acord de recunoaștere a vinovăției a încheiat și Bogdan Popescu, ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații – Direcția Regională de Informații Dobrogea. Ofițerul, cu grad de căpitan, a fost acuzat de trafic de influență.

„La data de data de 9 august 2022, inculpatul Popescu Bogdan, în calitatea menționată, i-ar fi pretins unei persoane, martor în cauză, suma de 2.500 de euro, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Serviciului Român de Informații, astfel încât să îi determine să nu își îndeplinească un act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora și care ar fi vizat persoana respectivă. La data de 19.08.2022, inculpatul Popescu Bogdan a primit suma de 2.500 euro în scopul anterior menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, au precizat procurorii.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, a fost stipulată o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare și pe parcursul termenului de supraveghere, muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar București, dar judecătorul s-a abțnut, dosarul a fostr trimis la Curtea Militară de Apel București, care l-a repartizat la Tribunalul Militar Timișoara. Judecătorii din Timișoara au admis condamnarea cu acord de recunoaștere a vinovăției.



Fostul adjunct al IPJ Constanța, pe lista acuzaților


Pe lista inculpaților DNA s-a aflat și comisarul șef Mircea Vizitiu, fostul adjunct al IPJ Constanța. Acesta a fost acuzat, alături de soția sa, de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în formă continuată, acces ilegal la sistem informatic în formă continuată și divulgarea unor informații nepublice în formă continuată



„În data de 29 iulie 2020, în contextul pregătirii unei acțiuni comune I.P.J. Constanța – A.N.P.C., inculpatul Vizitiu Mircea Relu le-ar fi informat pe cealaltă inculpată și pe o altă persoană despre iminența efectuării unui control pe plajele din municipiul Constanța unde acestea administrau împreună un beach bar. Controlul ar fi fost efectuat în dimineața zilei de 30 iulie 2020, dar nu ar fi fost vizată zona de plajă în care funcționa barul.

În data de 12 octombrie 2020 inculpatul Vizitiu Mircea Relu ar fi informat o persoană, prin mesaje SMS, că împotriva ei ar fi fost formulată o plângere penală, comunicându-i acesteia atât autorul plângerii, cât și infracțiunea reclamată. În cursul anului 2020, în mai multe situații și la solicitarea celei de-a doua inculpate, inculpatul Vizitiu Mircea Relu ar fi accesat bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne strict pentru a-i divulga ulterior acesteia datele de stare civilă ale unor persoane de care era interesată”, au reținut anchetatorii. Cei doi au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, admise de Tribunalul Constanța, iar fostul polițist a fost condamnat la un an și cinci luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de doi ani.

Primarul din Cernavodă, în boxa inculpaților pentru abuz în serviciu

O altă persoană trimisă în judecată de DNA Constanța este primarul orașului Cernavodă, Liviu Cristian Negoiță, acuzat de abuz în serviciu.



„În perioada aprilie 2017- august 2019, inculpatul Negoiță Liviu Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi aprobat, fără respectarea dispozițiilor legale, un număr de 33 de ordonanțări din partea Primăriei municipiului Cernavodă, prin care ar fi fost dispusă plata nelegală a sumei totale de 9.307.790 lei, în folosul unui club sportiv. Consiliul Local Cernavodă nu a aprobat constituirea ca parte civilă împotriva inculpatului Negoiță Liviu Cristian”, au arătat procurorii. Primul termen în proces a avut loc marți, 6 decembrie, la Tribunalul Constanța, iar magistrații au decis amânarea judecării cauzei pentru 20 ianuarie 2023, pentru comunicarea cererilor și excepțiilor formulate în dosar.

Fapte de corupție la Direcția de Cultură

De fapte de corupție a fost acuzată și Magdalena Tiță, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, alături de Mădălina Cliante, inspector în aceeași instituție. „În data de 9 noiembrie 2022, inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian”. Cele două au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, iar dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Constanța, primul termen fiind stabilit pentru februarie 2023. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5145 secunde