Nicolae Dobre, omul care menţine viu spiritul oinei în România. "Totul a început la Constanţa"

5049

Articole de la același autor

Oina este sportul naţional în România şi, din păcate, nu este atât de promovată pe cât ar trebui să fie. Cu toate acestea, există un om care face totul pentru a păstra viu spiritul oinei în Constanţa, în România, dar şi peste graniţele ţării. Numele său este Nicolae Dobre, este constănţean get-beget şi este nimeni altul decât preşedintele Federaţiei Române de Oină. Mai multe despre tainele acestui sport, dar şi despre activitatea Federaţiei Române de Oină ne spune chiar Nicolae Dobre, în rândurile următoare.

- Domnule președinte, pentru cei care nu sunt familiarizați cu domeniul, ce este oina?


- Toată lumea ar răspunde, fără a sta mult pe gânduri, că este sportul nostru național. Totuși, eu afirm că oina este mai mult decât un sport, chiar dacă, din păcate, această disciplină nu este apreciată la justa ei valoare. Oina este un sport prea tainic chiar și pentru cei care l-au creat. Oina nu este doar exprimarea sportivă a culturii românești, ea te fascinează prin istoria sa, cei care intră în contact cu ea fiind încântați imediat. Oina nu este un simplu sport, este o manifestare sportivă care ne reprezintă ca națiune, un motiv de mândrie națională. Este un sport cu trecut glorios, cu perspective într-un viitor cu multe realizări de care să fim mândri.





- Când a fost statuată ca sport național?

- Prin viu grai de către Spiru Haret în anul 1898, iar prin lege în 1999, când a fost semnat un memorandum între Republica Moldova și România, în care se preciza faptul că oina este sport național în cele două țări surori. Totuși, pentru prima dată când este precizată în mod explicit amintim Legea 96 din 2014, care a modificat Legea 69 din 2000, în care se precizează în mod expres că oina este sportul național al României. Ulterior, același lucru a fost întărit prin Legea 87 din 11 aprilie 2023, prin care se instituie și ziua națională a oinei în data de 9 mai.



- Cum a fost realizată unificarea tuturor variantelor de oină?


- Apariția regulamentului unic este rezultatul deciziei lui Spiru Haret, care, fiind ministrul Instrucțiunii Publice în 1898, aprobă primul regulament oficial al jocului de oină valabil la nivel național.



- Cum a început marea dragoste a dvs. pentru acest frumos și complex sport?


- Am avut ocazia să cunosc acest sport deosebit prin natura atribuțiunilor de serviciu, fiind ofițer in cadrul structurii de pregătire a Gărzii de Coastă, fosta Direcție a Poliției de Frontieră Constanța. Am putut să văd antrenamentele echipei fanion a Poliției de Frontieră, A.C.S. Frontiera Tomis. M-a fascinat acest sport, fiind plăcut impresionat de tradiția sa, de istoria sa în MAI. Am apreciat extraordinar valențele acestui sport, considerând că acesta merită mai mult, având potențial foarte mare. Ca urmare, m-am implicat în activitatea clubului sportiv din Constanța și am hotărât să asigur acestui sport aceleași condiții ca și la celelalte discipline sportive.



- Când ați preluat mandatul de președinte al FRO și cu ce proiect managerial ați plecat la drum?


- În data de 15 decembrie 2007 am fost ales președinte al F.R. de Oină, la București, în sala „Gheorghe Hagi“, de către o mână de oameni inimoși care încercau să țină trează flacăra acestui sport național. Am venit în fața lor cu un proiect ambițios, care cuprindea faptul că oina va intra într-o etapă nouă, ce va include sensibilizarea instituțiilor responsabile pe linie de cultură, educație și sport. Desigur că nu au crezut toți în mine, știind situația precară a oinei, care era aproape invizibilă la nivel național, fără contacte internaționale, cu doar 3-4 echipe de seniori, din care 3 ale MAI, și cu doar 3-4 competiții anuale. Tot ce am cerut a fost să se aibă încredere în mine și să fiu ajutat pentru că oina merită și poate tot mai mult. Un singur contracandidat am avut, pe Nicolae Postolache, regretatul profesor, pe care l-am respectat enorm. Domnia sa, după alegeri, m-a felicitat din inimă pentru mandat și a promis ca îmi va fi alături cu tot suportul lui.





- Cât ați reușit până acum să realizați din ce v-ați propus?

- Problema este că, dacă îmi propun ceva, mereu doresc mai mult pe parcurs. Fără să fiu lipsit de modestie, legat de ce a ținut de mine sunt realizate în totalitate toate proiectele. Sunt restanțe în ceea ce privește realizarea anumitor activități care ar trebui împlinite de alte instituții și dau ca exemplu infrastructura (construirea unui stadion pentru oină). Meritele sunt și ale echipei mele, unde am un personal tehnic nou, cu mulți tineri, care, chiar dacă nu au practicat oina, au fost fascinați de sportul nostru, iar în timp au devenit specialiști. În același timp avem o satisfacție deosebită ca am reușit să convingem prin activitățile noastre tot mai multe instituții. Considerăm de bun augur poziționarea oinei la nivel internațional, unde acest sport a fost apreciat pentru valențele sale și seriozitatea reprezentanților noștri, care au participat la diferite la activități internaționale.

- Care sunt direcțiile de acțiune ale Federației și cu ce evenimente/proiecte sunt susținute acestea?

- Principalele direcții în perioada imediată sunt cele legate de continuarea promovării oinei la nivel național și internațional prin atragerea alături de noi a unor instituții noi, astfel încât oina să fie cunoscută de toți românii. Principala noastră țintă o constituie în mod concret Programul Național „Redescoperă Oina“ - care a fost depus la Guvern și care cuprinde referiri la infrastructură, personal tehnic, relaționare cu toate instituțiile statului și structuri private, asigurare materială, campanii de promovare în media etc. Ca rezultat al acestui proiect ne dorim să atragem autorități locale după modelul Consiliului Județean Constanța, iar la nivelul fiecărui județ să fie alocată o sumă de bani pentru activități legate de oină. Așa cum prevede legea, vor fi stabilite proiecte la nivel județean și nu numai.



- Cu cine și cum colaborează FRO în plan național?


- Colaborăm cu Ministerul Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Direcțiile județene de sport și tineret, Primării și orice altă instituție cu atribuții pe linie de sport si cultură. Remarcăm în mod deosebit colaborarea cu Centrul Cultural al MAI, care de fiecare dată a răspuns solicitărilor noastre pentru inițierea unei competiții proprii și promovarea oinei în cadrul personalului MAI.




- Dar internațional?

- Asociația Europeană a jocurilor și sporturilor tradiționale este un partener de nădejde, for în care dețin funcția de vicepreședinte. Colaborăm de asemenea cu World Etno Sport Confederation, cu structuri din toate țările comunităților de români din afara granițelor țării, dar și cu structurile țărilor în care au fost constituite structuri de promovare și practicare a oinei, precum Anglia, R. Moldova, Pakistan, Bangladesh, Nepal, India sau Franța. Avem un proiect în stare avansată de înființare a Federației Internaționale de Oină.

- Vă mulțumesc pentru gândurile împărtășite și vă doresc mult succes pe mai departe în proiectele pe care le aveți.

- Mulțumesc, asemenea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0647 secunde