ACoR Constanţa a participat la un workshop cu privire la poluarea provenită din nutrienţi

402
ACoR Constanţa a participat la un workshop cu privire la poluarea provenită din nutrienţi - fond-acor-1693834365.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, împreună cu Consorțiul pentru Bune Practici Agricole, a organizat workshop-ul „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului”, luni, în sala de ședințe „Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ Constanţa.

Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România (ACoR), reprezentată legal prin persoana președintelui Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a fost implicată activ în organizarea și desfășurarea evenimentului.

Workshop-ul şi-a propus să aducă în atenția fermierilor și autorităților publice locale din județul Constanța informații, recomandări, bune practici și măsuri de finanțare ce pot fi implementate pentru a preveni și reduce poluarea cu nitrați rezultați din activitățile agricole.

Totodată, au fost prezentate aspectele organizatorice ale sesiunilor de informare și conștientizare care urmează a fi organizate în comune din județul Constanța în perioada septembrie – noiembrie 2023.

„În ședință au fost prezentate fondurile pe Programul Operațional Regional, pe Programul Național de Redresare și Reziliență, dar în același timp și care sunt oportunitățile pe care Ministerul Agriculturii le alocă pentru fermierii care sunt constituiți în asociații. La rândul său, președintele Federației Pro Agro, federație care reunește mai multe asociații ale agricultorilor din domeniul vegetal și din domeniul zootehnic, demonstrează că sunt informații pe care noi nu le cunoaștem și atunci acest dialog pe care îl purtăm astăzi (n.r luni) ne poate face să aderăm la această federație. Pentru că astfel fermierii pot afla mai multe informații cum ar fi faptul că începând din septembrie 2022, pentru vaca cu lapte se alocă 73 de euro subvenție pe cap de animal. Ar fi putut beneficia de o altă subvenție pentru motorina folosită din ordin al ministrului agriculturii. Această facilitate este acordată. Nu există să fim în afara problemelor asociative pentru că altfel nu poți fi beneficiar al atâtor subvenții acordate zootehniei dar și culturii mari”, a declarat Mariana Gâju.

Mariana Gâju a prezentat un proiect la nivel macro care ar putea să le uşureze viaţa locuitorilor din comuna Cumpăna în ceea ce priveşte gunoiul care provine de la animale.

„Personal, pentru comuna Cumpăna, am prezentat care este acel proiect care urmează să fie lansat începând cu 2 octombrie 2023, care se adresează construirii unor platforme de gestionare a deșeurilor din gunoiul animalier. Este un proiect așteptat de toată lumea, având în vedere protecția cetățenilor de mirosurile care provin de la acest gunoi. Astăzi (n.r. luni) am aflat că a fost promulgată și o lege a mirosurilor de la ferme care ar fi făcut ca multe din aceste ferme să fie desființate din cauza poziționării lor în localitate și mai ales pentru că deranjau ceilalți locuitori ai comunelor. Locuitorii care au venit de la oraș, și-au construit case la Cumpăna și vor să calce pe gazon, să se bucure de flori, să nu audă cocoșul cântând la două dimineața, să nu audă câinele lătrând, când este firesc ca acestea sa facă acest lucru pentru că acesta este rolul lor, al animalelor. Este o contradicție între locuitorii acelor localități pe care noi le reprezentăm. Comuna Cumpăna va depune un proiect de 647 de mii de euro care constă nu numai în construirea acelor platforme pentru depozitarea gunoiului animalier, dar și dotarea cu utilaje ca acest gunoi să fie preluat de la microfermieri și transportat la un loc cu destinația specifică”, a mai spus Mariana Gâju.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4828 secunde