Cabinetele medicilor de familie, în atenția senatorului Septimiu Bourceanu. "Este nevoie de reformă în sistem"

1735
Cabinetele medicilor de familie, în atenția senatorului Septimiu Bourceanu.
Problema sănătăţii este una destul de delicată în România, iar pentru ca situaţia să se remedieze, parlamentarii caută în fiecare zi soluţii. Senatorul constănţean de la Partidul Naţional Liberal, Septimiu Bourceanu, este direct interesat de această problemă şi încearcă să o remedieze.

Mai exact, Bourceanu face referire la situaţia medicilor de familie, care s-au împuţinat destul de mult din anul 2015 şi până în 2019. Cabinetele medicilor de familie nu mai sunt atât de numeroase, astfel că acest lucru reprezintă o reală problemă pentru cetăţenii care au nevoie de asistenţă medicală.

Senatorul explică faptul că atunci când o persoană din zonele rurale are probleme de sănătate şi nu are acces la un cabinet al unui medic de familie, aceasta trebuie să se deplaseze pe o distanţă lungă pentru a beneficia de anumite facilităţi.

„Medicul de familie, mai ales în comunitățile mici, reprezintă de multe ori unica posibilitate de acces la servicii de sănătate. Având în vedere că numărul cabinetelor medicale de familie a scăzut de la 11.397 în 2015 până la 10.866 în 2019, un calcul matematic simplu ne arată că, în doar patru ani, avem cu 531 de cabinete medicale mai puțin. Până la acest moment, medicii de familie nu aveau cadrul legal de a deschide un alt punct secundar de lucru în alte UAT-uri, deși sunt situații frecvente cu români care sunt nevoiți, atunci când au probleme medicale, să se deplaseze la distanțe mari pentru a beneficia de asistență medicală primară”, a transmis senatorul Septimiu Bourceanu.

Parlamentarul a dezvăluit că a votat un proiect de act normativ care priveşte o eventuală reformă în domeniul sănătăţii. El spune că medicii de familie pot activa la două sau mai multe cabinete pentru a ajuta astfel persoanele care au nevoie de asistenţă medicală.

Pentru Septimiu Bourceanu, accesul românilor la serviciile de sănătate este foarte important, astfel că acesta trebuie să le fie oamenilor la îndemână. Practic, dacă un medic de familie ar presta la două cabinete medicale, în acest fel nu s-ar mai resimţi criza cauzată de închiderea a tot mai multor cabinete.

„Acesta este și motivul pentru care am votat proiectul de act normativ privind modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Potrivit acestuia, cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru, în alte unități administrativ-teritoriale. Mai exact, un medic de familie care are cabinet într-o localitate poate deschide unul și într-o localitate limitrofă. Este vital să îmbunătățim legislația sanitară astfel încât să creștem calitatea serviciilor sanitare și să diminuăm distanța pe care o parcurg românii pentru accesarea acestora. Este crucială o reformă în domeniul sănătății care să îmbunătățească accesul românilor la serviciile de sănătate”, a adăugat Bourceanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4571 secunde