Felix Stroe: "PSD nu trebuie blamat că primește edilii care bat la ușa partidului"

3663

Articole de la același autor

Șapte primari în funcție, din județul Constanța, și-au exprimat, până astăzi, dorința și opțiunea ca, la alegerile locale din acest an, să candideze din partea altui partid decât cel pe lista căruia a câștigat actualul mandat în 2020. Este vorba despre Nicolae Anghel, de la Castelu (PMP), Cati Hristu, de la Cogealac (PNȚCD), Vasile Lumânare, de la Corbu (PMP), Dumitru Jeanu, de la Costinești (PMP), Adrian Roșu, de la Fântânele (PNL), Mihalache Neamțu, de la Rasova (PNL) și Ion Oprea, de la Săcele (PNL). Toți cei șapte primari au ales să candideze pe 9 iunie din partea echipei Partidului Social Democrat.

Legat de acest subiect al „migraţiei” primarilor din judeţul Constanţa, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa, senatorul Felix Stroe, a spus că este dreptul democratic al primarului de a merge în alegeri cu partidul care îi poate oferi cel mai bun sprijin pentru realizarea proiectelor comunității locale.

„În primul rând, așa cum e cunoscut chiar de către partidele politice, la alegerile locale, cetățenii aleg în primul rând omul, abia apoi partidul. Este rolul și meritul partidelor, de a propune pe cei mai destoinici, gospodari și de bună credință oameni de seamă din localitatea respectivă. După ce sunt aleși, ei trebuie sprijiniți în demersurile lor, în folosul localităților lor – la Consiliile Județene, Parlament, Guvern, ministere. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată. Unele filiale județene de partid pierd contactul și legătura cu edilii, cu oamenii din județ, cu consiliile locale respective. Și astfel apar nemulțumiri, frustrări și dorința edililor respectivi de a continua, într-un viitor mandat, alături de alt partid politic, de altă filială județeană. Aleșii locali nu sunt și nu trebuie să fie legați cu forța de un partid politic. La fel ca și cetățenii obișnuiți, primarii trebuie să aibă libertatea de a-și schimba opțiunea, când văd că partidul din care fac parte nu i-a sprijinit în realizarea proiectelor locale. Este dreptul democratic al primarului de a merge în alegeri cu partidul care îi poate oferi cel mai bun sprijin pentru realizarea proiectelor comunității locale. Corect e să decidă cetățenii, dacă sunt de acord cu aceste schimbări, nu partidele din care pleacă aleșii locali. Partidul Social Democrat nu trebuie blamat că primește edilii care bat la ușa partidului. Problema reală nu e de ce îi primește PSD, ci de ce au plecat de la PNL și de la alte partide. E clar că acești primari au o problemă cu organizațiile din care pleacă, nu cu doctrine”, a explicat Felix Stroe.

Referitor la migraţia celor şapte primari de la alte partide la PSD, Felix Stroe a mai precizat că schimbarea partidului a fost opţiunea lor.

„A fost opțiunea lor, și nimeni nu le-a promis și nu le-a cerut nimic! Decât sprijin din partea noastră și bună credință din partea domniilor lor, în realizarea proiectelor pe care și le-au propus, spre bunăstarea cetățenilor din localitățile pe care le conduc și – sperăm – le vor conduce în continuare”, a mai adăugat Felix Stroe.

Primarii care pleacă la alte partide nu îşi pierd mandatele actuale

În altă ordine de idei, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Toni Greblă a afirmat, referitor la migrarea aleşilor locali pe listele altor partide, în calitate de candidaţi la alegeri, că este o decizie de oportunitate politică, nu este de constituţionalitate.

„AEP se va păstra neutră, echidistantă şi egală faţă de toţi competitorii politici, indiferent de faptul că sunt mai mari, mai mici, mai de opoziţie, mai de stânga, mai de centru, mai de dreapta, mai de sus, mai de jos.

Eu am declarat încă de la începutul mandatului meu la Autoritatea Electorală Permanentă că eu şi întreaga Autoritate Electorală Permanentă va fi străină de disputele politice, nu va intra niciodată în dispute politice. Eu pot să vă spun doar atât - decizia este de oportunitate politică, nu este de constituţionalitate”, a afirmat Toni Greblă, chestionat despre faptul că OUG privind comasarea alegerilor va da avea liber la migraţie aleşii locali, până la o eventuală decizie a Curţii Constituţionale, dacă va fi atacată la CCR şi dacă decizia va fi ea nefavorabilă.

Şeful AEP a mai explicat că a fost dată posibilitatea, în Ordonanţa de Urgenţă care comasează alegerilor europarlamentare cu cele locale din 9 iunie, aleşilor locali să migreze de la un partid la altul, fără a îşi pierde mandatul, deoarece „este vorba de un decalaj în iunie, atunci când se desfăşoară alegerile şi probabil începutul lunii octombrie, atunci când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene, iar consilierii validaţi, odată constituit Consiliul, să depună jurământul”.

„Din această cauză s-a optat, este o decizie care a fost asumată în Guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze în alegeri, altfel s-ar fi putut înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care l-a desemnat acum patru ani de zile”, a mai precizat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4116 secunde