Senatorul Remus Negoi, interes major pentru salvarea fostului Bar Orient. "Acesta nu trebuie demolat!"

412
Senatorul Remus Negoi, interes major pentru salvarea fostului Bar Orient.
Primăria Municipiului Constanța a emis recent certificatul de urbanism nr. 1004/ 13 mai 2022 pentru demolarea fostului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia, un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul istoric regal din perioada interbelică.
Senatorul USR din Constanţa, Remus Negoi, a emis un comunicat de presă prin care a ţinut să exprime câteva clarificări în legătură cu acest subiect.

"Am înaintat către Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, o solicitare de clasare a acestuia în lista monumentelor istorice, în regim de urgenţă, întrucât imobilul răspunde cerințelor și criteriilor de evaluare necesare în vederea clasării.

La o simplă evaluare preliminară realizată în concordanță cu prevederile OMCC 2260/2008, imobilului i se pot acorda: calificativ mediu/mic în baza criteriului vechimii, fiind ridicat în perioada interbelică, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică, fiind definit de un complex arhitectural reprezentativ pentru epoca și arhitectura interbelică din Mamaia, calificativ foarte mare în baza criteriului referitor la frecvență (raritate și unicitate), fiind o construcție interbelică cu minaret, specifică perioadei domniei Reginei Maria, similară unui grup restrâns de clădiri ridicate de suverana României sau de personalități ale epocii şi calificativ foarte mare/mare în baza criteriului referitor la valoarea memorial-simbolică, pentru că este legat de personalitatea Reginei Maria a României și de familiile nobiliare care i-au urmat exemplul și care au contribuit la dezvoltarea unui peisaj istoric urban coerent în Dobrogea.

În urma acestei evaluări sumare se poate observa cu ușurință faptul că acest imobil răspunde cerințelor și criteriilor legale de clasare. Clădirea Bar Orient este un reper local, martor al moștenirii culturale a județului Constanța și a României şi trebuie conservat şi pus în valoare şi nicidecum demolat", a declarat Remus Negoi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.901 secunde