Cum se previne tetanosul

237
Cum se previne tetanosul - cumseprevinetetanosulchiratablac-1442515763.jpg

Articole de la același autor

Tetanosul este provocat de bacilul anaerob "Clostridium tetani", înrudit cu bacteria care cauzează botulismul sau gangrena (se găsește peste tot, mai ales în praf, pământ, intestinele animalelor, dar și ale oamenilor și supraviețuiește ani de zile, din cauză că rezistă foarte bine la temperatură). Bacteria poate pătrunde în organism dintr-o sursă contaminată prin leziuni deschise, factorii de risc fiind înțepăturile, arsurile, plăgile, degerăturile, fracturile deschise.

"Boala face parte din categoria infecțioaselor acute, necontagioase și provoacă intoxicația sistemului nervos. De regulă, formele de manifestare sunt spasmele musculare, respirația greoaie sau rigiditatea unor zone ale organismului. Infecția îi afectează, în general, pe cei nevaccinați sau parțial imunizați, de regulă din mediul rural și cu precădere în anotimpul cald. Atenție! Boala este considerată gravă la nou-născuți (tetanos neonatal).

Ca metodă de prevenire, cea mai eficientă este imunizarea, vaccinul asigurând o protecție pe o perioadă lungă, fiind recomandat în primul rând copiilor. Drept urmare, cei mici sunt vaccinați la două luni și jumătate, șase luni, 18 luni, ultima vaccinare producându-se la vârsta de patru sau șase ani. Important este că vaccinul antitetanos, datorită complexității sale, asigură protecție și împotriva altor boli, precum poliomielita, pertusis, difterie etc.", a precizat medicul Chirața Blacioti, din cadrul clinicii Homeomed. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3564 secunde