Deficitul de vitamina C apare cel mai des la persoanele subnutrite
Articole de la același autor
"Domnul" Parkinson "lovește" tot mai multe persoane. "Din păcate, sunt afectaţi și oameni de 40-50 de ani"
10 Iulie 2023
Ceaiul de păducel poate reduce acumularea de lichide în țesuturi
04 Septembrie 2023
DOLIU LA CONSTANŢA. A MURIT UN CUNOSCUT MEDIC!
14 August 2023
SIA (Servicii Imagistică Armonia), cel mai nou şi complex centru medical, şi-a deschis porţile la Constanţa
03 August 2023
Semne care anunţă pubertatea precoce la băieţi
06 Septembrie 2023
Carența de vitamina C reprezintă scăderea nivelului acesteia din organism, cu epuizarea rezervelor. Cel mai frecvent, aceasta apare la persoanele subnutrite, iar scăderile accentuate și îndelungate pot duce la apariția scorbutului, o boală care presupune cronicizarea deficitului de vitamină C și este caracterizată prin apariția unor manifestări clinice specifice sindromului hemoragic. Trebuie reținut faptul că deficitul de vitamina C în organism și scorbutul reprezintă o singură afecțiune, doar că atunci când vorbim despre deficit ne referim la forma acută de boală, un deficit care nu a mai apărut până atunci în organism, care poate fi corectat cu ușurință prin administrarea tratamentului corespunzător, pe când, atunci când vorbim despre scorbut, ne referim la forma cronică a bolii, un deficit sever de vitamină C, cu o evoluție îndelungată care se cronicizează și nu mai poate fi corectat.
Specialiștii spun că simptomatologia apărută în cadrul celor două forme de boală este asemănătoare, doar că în deficitul de vitamină C tabloul clinic este mai puțin accentuat, iar sub tratament simptomatologia se remite fără apariția complicațiilor. Din păcate, în absența instituirii precoce a tratamentului corespunzător, după aproximativ trei sau patru luni de evoluție, deficitul primar de vitamină C se cronicizează, ducând la apariția scorbutului. Principala cauză a deficienței de vitamină C apărută la maturitate este adoptarea unui regim alimentar inadecvat precum
consumarea în exces a produselor alimentate prelucrate termic. Studiile au demonstrat că în timpul procesului de fierbere, coacere sau prăjire, are loc distrugerea vitaminei C prezentă în cantități crescute în unele produse alimentare (ardeiul gras, roșiile, conopida, broccoli, gulia, pătrunjelul, cimbrul, kiwi, merele, coacăzele negre, pepenele, căpșunile, portocala etc.)
Specialiștii spun că simptomatologia apărută în cadrul celor două forme de boală este asemănătoare, doar că în deficitul de vitamină C tabloul clinic este mai puțin accentuat, iar sub tratament simptomatologia se remite fără apariția complicațiilor. Din păcate, în absența instituirii precoce a tratamentului corespunzător, după aproximativ trei sau patru luni de evoluție, deficitul primar de vitamină C se cronicizează, ducând la apariția scorbutului. Principala cauză a deficienței de vitamină C apărută la maturitate este adoptarea unui regim alimentar inadecvat precum
consumarea în exces a produselor alimentate prelucrate termic. Studiile au demonstrat că în timpul procesului de fierbere, coacere sau prăjire, are loc distrugerea vitaminei C prezentă în cantități crescute în unele produse alimentare (ardeiul gras, roșiile, conopida, broccoli, gulia, pătrunjelul, cimbrul, kiwi, merele, coacăzele negre, pepenele, căpșunile, portocala etc.)
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Miercuri, 09 August 2023
Joi, 06 Iulie 2023
Duminică, 25 Iunie 2023
Joi, 08 Iunie 2023
Duminică, 28 Mai 2023
Joi, 06 Aprilie 2023
Marţi, 29 August 2023
Miercuri, 26 Iulie 2023