Opriţi risipa de alimente! Învăţați să faceți alegeri înţelepte!

222
Opriţi risipa de alimente! Învăţați să faceți alegeri înţelepte! - fond-risipa-alimentarajpg-2-1697543754.jpg

Articole de la același autor

De câte ori nu ați gătit prea multă mâncare, care s-a stricat și ați fost nevoiți ca după câteva zile să o aruncați sau aţi cumpărat prea multe produse şi acestea au expirat? Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare, sărbătorită săptămâna aceasta este o ocazie de a vă aminti faptul că lipsa hranei, foamea și malnutriția pot afecta orice țară din lume şi că sunt necesare acțiuni globale pentru a reduce cantitatea de alimente risipite.

În prezent, se estimează că 811 milioane de oameni suferă de foame, două miliarde suferă de deficiențe de micronutrienți - adică deficiențe de vitamine și minerale - și milioane de copii suferă de diferite forme de subnutriție. Astfel, risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. Importanța acestui subiect va continua să crească, având în vedere nevoia de a hrăni o populație mondială aflată în creștere.

Problema securității alimentare, a accesului populației la produse agroalimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate.

Din păcate, la nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosită, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.

O conștientizare a soluțiilor posibile și a beneficiilor care decurg din reducerea risipei alimentare poate îmbunătăți lucrurile. În acest context, toți actorii din lanțul alimentar au un rol important în prevenirea și reducerea risipei alimentare, cei care produc și procesează alimente (fermieri, producători și procesatori de alimente), cei care comercializează alimentele (sectorul ospitalității, comercianții cu amănuntul) dar şi consumatorii înșiși, fiecare dintre noi trebuie să găsească soluţii potrivite pentru a reduce risipa alimentară.

Potrivit dr. Loti Popescu, pentru a reduce acest fenomen, este necesar să învăţați să faceți alegeri înţelepte. În primul rând, adoptați o dietă mai sănătoasă și alegeți fructe sau legume pe care le puteți folosi pentru smoothie-uri, sucuri și deserturi. „Păstraţi alimentele cu înțelepciune. Depozitaţi produsele mai vechi în partea din față a dulapului sau a frigiderului și pe cele noi în spate. Citiţi eticheta alimentelor şi reţineţi că mâncarea poate fi consumată în siguranță după data de consum, în timp ce data de expirare este cea care spune când nu mai este sigur să mâncaţi. Alegeţi porţiile mici atunci când luaţi masa acasă sau împărţiţi cu prietenii porţiile mari la restaurant. Nu aruncaţi mâncarea rămasă! Congelaţi-o folosiţi-o ca ingredient într-o altă masă! Un alt sfat este acela de a dona alimentele care altfel ar fi irosite”, a subliniat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.433 secunde