Persoanele care au autism vor beneficia de servicii stomatologice gratuite

208
Persoanele care au autism vor beneficia de servicii stomatologice gratuite - autisti-1700755491.jpg

Articole de la același autor

Serviciile medicale stomatologice și tratamentele dentare vor fi acordate și decontate pentru persoanele diagnosticate cu tulburare de spectru autist. Este proiectul de lege adoptat de către Camera Deputaților miercuri, documentul mergând la promulgare la șeful statului.

Proiectul prevede mai multe servicii specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale. Este vorba despre depistare activă precoce, diagnostic clinic psihiatric şi evaluare clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenţii specializate precoce și psihoterapie congnitiv-comportamentală. Pe listă se mai numără, de asemenea, consilierea psihologică a părinţilor şi a familiei, servicii de medicină dentară şi tratamente stomatologice, alte intervenţii specializate, precum şi servicii educaţionale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.

„Furnizarea serviciilor specializate integrate pentru persoane cu tulburări din spectrul autist se realizează de o echipă multidisciplinară formată, după caz, din: medici de familie, medici specialişti, asistenţi sociali, psihologi acreditaţi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psiholologică, psihoterapie, logopezi, analişti comportamentali, kinetoterapeuţi, fiziokinetoterapeuţi, profesori de cultură fizică medicală, stomatologi, psihopedagoci speciali, terapeuţi ocupaţionali, psihologi atestaţi în terapii bazate pe evidenţe ştiinţifice care şi-au dovedit capacitatea în evaluarea şi intervenţiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagoci, cadre didactice, manager de caz, alţi specialişti cu atribuţii în domeniul intervenţiei specializate în tulburări din spectrul autist”, prevede proiectul de lege.

Normele metodologice de aplicare a legii se elaborează de către Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei. Se consultă, totodată, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România şi organizaţiile neguvernamentale. Legea se aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ministrului Educaţiei şi ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3797 secunde