Simptome care duc la apariția complicației de picior diabetic

259
Simptome care duc la apariția complicației de picior diabetic - fond-piciorul-diabetic-1706534452.jpg

Articole de la același autor

Piciorul diabetic reprezintă o complicație des întâlnită în cazul pacienților cu diabet zaharat. De fapt, susțin specialiștii, termenul se referă la leziuni sau ulcerații apărute la nivelul membrelor inferioare, însoțite deseori și de infecții. Pentru tratarea acestor complicații este necesar consultul medicului specialist și, în multe cazuri, internarea în spital.

De cele mai multe ori, afecțiunea este întâlnită la pacienții cu diabet zaharat, întrucât zahărul prezent în cantități crescute în sânge poate distruge nervii (neuropatie diabetică) și vasele de sânge. Această afectare a nervilor poate cauza: amorțeli, furnicături, dureri, pierderea simțului membrelor inferioare. Potrivit dr. Andreea Trâmbițaș, toate persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie să cunoască și să respecte măsurile de prevenire și curative, pentru a putea reduce complicațiile acestei boli cronice.

„Principala cauză a apariției bolii o reprezintă diabetul zaharat, care poate crește riscul de complicații. Altfel spus, poate afecta sau chiar deteriora nervii de la nivelul membrelor inferioare, astfel instalându-se neuropatia diabetică. Poate, de asemenea, afecta și circulația sângelui, ceea ce face ca o rană să se vindece mai greu decât în condiții normale. De aceea, vindecarea greoaie reprezintă un risc crescut de a dezvolta ulcerații sau gangrene (necrozarea țesutului). Proasta circulație a sângelui este numită boală vasculară periferică. Pacientul diagnosticat cu diabet zaharat poate prezenta complicații, însă prezența anumitor factori poate crește semnificativ riscul de a le dezvolta o glicemie necontrolată sau oscilantă. De asemenea, supraponderea și obezitatea cresc riscul de a dezvolta complicații ale diabetului, de aceea se recomandă un indice de masa corporală sub 25 (nivel de normopondere). Nu uitaţi nici de consumul de alcool și tutun, deoarece acestea reduc fluxul sanguin, îngustează vasele de sânge și reduc elasticitatea pereților arteriali. În acelaşi timp, boala provoacă afectarea terminațiilor nervoase responsabile de simțul tactil, iar pacientul poate pierde această sensibilitate”, a subliniat medicul.

Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat pot avea următoarele simptome, care duc la apariția complicației de picior diabetic: amorțeli și furnicături la nivelul membrelor inferioare, cu manifestări în special noaptea sau în stare de repaus; înțepături la nivelul picioarelor; diminuarea sensibilității la atingere; membre inferioare reci la atingere; picioare sau glezne umflate și inflamate; dureri ale membrelor inferioare; prezența rănilor, a leziunilor care se vindecă greu; prezența bătăturilor, a unghiilor crescute în carne și a crăpăturilor la nivelul călcâielor; prezența mirosului neplăcut persistent.

Din nefericire, neglijarea tratamentelor prescrise de medic și adoptarea unor tratamente naturiste reprezintă un risc major de a dezvolta complicații. În caz contrar, netratate, acestea pot duce la:

amputația piciorului diabetic; gangrene diabetice; deformări ale piciorului;

infecții.

Pentru a putea preveni complicațiile acestei patologii, persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat trebuie să respecte următoarele indicații: să aibă o dietă echilibrată, cu respectarea regimului alimentar pentru diabet (limitarea aportului de zahăr) indicat de dietetician; să își administreze medicația prescrisă de medicul curant; să adopte un stil de viață sănătos și să aibă o activitate fizică zilnică; să mențină o igienă zilnică adecvată (igiena picioarelor); să-și hidrateze picioarele (prin utilizarea de creme pentru prevenirea crăpăturilor, a bătăturilor); să poarte încălțăminte și șosete adecvate; să evite fumatul și consumul excesiv de alcool.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5744 secunde