"Bătuţi" de soartă, abandonaţi de familii în secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare

3295
3

Articole de la același autor

Vremurile în care pacienții secţiei de Psihiatrie Palazu Mare erau cazaţi în condiţii improprii au apus demult. În ultimii ani, mizeria, toaletele nefuncționale și acoperișul spart au dispărut. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa face eforturi pentru a le oferi pacienților condiţii cât mai bune, chiar dacă aceştia, din cauza afecţiunilor de care suferă, au tendinţa de a fi distructivi. Principala problemă cu care se confruntă personalul medical se referă la cazurile multiple de abandon, familiile refuzând să îşi mai ia rudele acasă.







Ani la rând, Psihiatria a fost văduvită de investiţii, iar locul în care sunt aduşi la tratament bolnavii a arătat dezolant. Saloanele nerenovate, curtea neîngrijită, toate acestea au format o imagine pe care mulţi nu mai vor să şi-o amintească. Acum, însă, situaţia este cu totul alta. Potrivit şefului secţiei, dr. Camelia Panţu, activitatea medicală se desfăşoară în patru clădiri, cea mai mare fiind cea centrală, unde sunt cazaţi bolnavii. Aici sunt alocate 75 de paturi, dintre care patru pentru bolnavii cu afecţiuni cronice, în rândul cărora intră şi cei internaţi pentru expertize, internări de lungă durată pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti, dar şi cei care nu mai sunt preluaţi de familiile lor, din varii motive. În prezent, într-o clădire se ţin raportul de gardă, dar şi comisia de expertiză medico-legală psihiatrică, aceasta având program de două ori pe săptămână. O altă clădire este dedicată activităţii universitare, aceasta găzduind şi vestiarele unde se schimbă personalul. Ultima clădire este cea desemnată să funcţioneze ca registratură, administraţie, documentaţie.



În privinţa reabilitării, medicul a precizat că secţia a fost reabilitată, până acum, în mai multe rânduri, prima dată, la interior. „Clădirea în care sunt cazaţi pacienţii a fost igienizată, s-au înlocuit piese de mobilier, obiecte sanitare etc. A urmat apoi exteriorul, unde au fost executate reparaţii la sistemul de scurgere şi colectare a apelor uzate. Apoi, s-au reabilitat trotuarele din jurul clădirii C1, unde sunt cazaţi pacienţii internaţi, faţada corpului C1, unde au fost înlocuite inclusiv gratiile ferestrelor. În acelaşi timp, au fost amenajate o parcare pentru ambulanţe şi două spaţii de relaxare pentru pacienţi şi aparţinători. Datorită implicării colectivului şi graţie sponsorilor, pacienţii au la dispoziţie o minibibliotecă, dotată cu consumabile pentru desenat, pictat, există radiouri, televizoare, iar în părculeţul amenajat pot ieşi să socializeze sau să facă mişcare, evident sub supravegherea personalului”, a declarat dr. Panţu, pentru „Cuget Liber”.



Întrebată câţi bolnavi sunt internaţi, la momentul actual, în spital, dr. Panțu a precizat că secţia funcţionează la capacitate maximă, toate paturile fiind ocupate. Vorbim despre o patologie variată de cazuri: schizofrenie, tulburări afective, tulburări de personalitate, demenţe, uz de alcool şi alte substanţe, tulburări de tip nevrotic, dar şi sindroame psiho-organice variate şi complexe. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă unitatea sanitară se referă la cazurile multiple de abandon, familiile refuzând să își mai preia bolnavii. „Aici ne «luptăm» cu instituţionalizarea lor, căutăm permanent soluţii împreună cu asistenţii sociali, dar lucrurile merg greu din pricina birocraţiei. Ca urmare, donaţiile şi dotările sunt utile oricând şi binevenite. Probleme sunt şi în sectoarele de la urgenţă, unde bolnavii sunt foarte distructivi, motiv pentru care se impun lunar lucrări de reparaţii, precum şi achiziţii”, a adăugat şeful secţiei de psihiatrie de la Palazu Mare. Medicul a precizat că media de zile de internare este, în general, de 14 zile.





Comentează știrea

Cta
17 mai

În continuare tot jalnic arată! În față gardul în spate leopardul. Mergeți și faceți poze în spatele clădirii înspre centrala termica și lac colcăie șobolanii, câinii vagabonzi....

Adrian
17 mai

Bravo, totul pentru binele bolnavilor! Medici dedicați!

Fost pacient
17 mai

Dna Panțu a reușit imposibilul. Puțini medici ca ea în sistemul sanitar din Constanta!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4421 secunde