Pacientă cu placentă increta, operată cu succes de medicii constănțeni

7202

Articole de la același autor

Dacă o femeie însărcinată se confruntă cu placentă increta (o complicație apărută în sarcină, care se produce când vasele de sânge și alte părți ale placentei se dezvoltă prea profund în peretele uterin, invadând țesutul muscular al uterului), este nevoie de o echipă multidisciplinară care să trateze cazul. Aceasta va include, obligatoriu, un obstetrician, un chirurg, un urolog și un anestezist. Un astfel de caz a fost tratat cu succes la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, atât mama, cât şi copilul fiind salvaţi.

Cum se ajunge în astfel de situații? Odată realizată fecundația, adică întâlnirea spermatozoidului cu ovulul matern, se formează o celulă numită zigot, care, prin diviziune, se diferențiază ulterior în două populații celulare, dintre care una va participa la formarea embrionului, iar cealaltă masă celulară va da naștere țesutului placentar numit trofoblast. Acest trofoblast, ne-a declarat dr. Lucian Șerbănescu, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, are rolul de a asigura nutriția embrionului, astfel se va alipi intim la nivelul stratului endometrial al uterului și va crea legături cu rețeaua de sânge a mamei. Medicul a precizat că există situații în care trofoblastul aderă anormal la endometru, putând chiar să invadeze straturile mai profunde ale uterului. Acest lucru pune probleme la naștere, prin imposibilitatea eliminării placentei și implicit a legăturilor circulatorii formate în sarcină. Apare, deci, riscul de sângerare abundentă, ce nu poate fi oprită prin mijloace obișnuite. În ginecologie există trei forme de placentă aderentă, iar în funcție de gravitate, acestea sunt placenta accreta, increta și percreta.

Iată, după cum urmează, o situație clinică aparte cu care echipa SCJU s-a confruntat în ultima perioadă și care finalmente a avut un deznodământ foarte bun.

„O femeie în vârstă de 32 de ani, care a avut două nașteri anterioare, a solicitat asistență medicală în serviciul nostru de urgență în timpul celei de-a 28-a săptămâni de gestație. Aceasta acuza dureri abdominale cu debut în ultimele două zile și sângerări vaginale în cantitate redusă în ultimele 12 ore. Pacienta a fost internată în spital cu un diagnostic prezumtiv de placentă accreta și a efectuat un examen IRM și o serie de alte consultații multidisciplinare din cauza numeroaselor sale comorbidități. Deși pacienta avea să nască prin operație cezariană electivă la vârsta gestațională de 36 săptămâni din cauza unui episod de sângerare vaginală abundentă, intervenția s-a urgentat, aceasta născând prin operație cezariană la vârsta de 33 săptămâni de gestație”, a declarat dr. Şerbănescu, pentru „Cuget Liber”.

Astfel, după ce s-a realizat extracția fetală, s-a mers mai departe cu extragerea uterului, adică operația de histerectomie. Această decizie, a adăugat medicul rezident Sebastian Mirea, s-a luat în scop salvator pentru mamă, întrucât intraoperator s-au constatat două situații foarte rare ce existau concomitent, și anume, prezența unei placente intens aderente la uter, complicată cu o inserție anormală a cordonului ombilical. „Ambele cu risc hemoragic extrem de ridicat. De asemenea, local a existat un important sindrom aderenţial complicat cu sângerare de la nivelul ambelor ovare. Acest fapt a împiedicat eforturile de conservare a fertilității. În final, s-a realizat excizia chirurgicală a ambelor trompe și ovare. Pacienta a fost externată după nouă zile de spitalizare și a fost revăzută după operație. Copilul a fost, de asemenea, externat la 40 de zile după naștere, aspectul histopatologic fiind în concordanță cu diagnosticul de placentă increta. În concluzie, această prezentare evidențiază un caz unic de placentă increta, caracterizat prin placentă previa centrală și inserție velamentoasă de cordon ombilical (o situație anormală foarte rară în care cordonul ombilical nu este localizat în centrul placentei, ci lateral), în asociere cu multiple comorbidități. În ciuda acestor provocări, mama și copilul și-au revenit complet”, a adăugat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4432 secunde