Va fi legalizată utilizarea canabisului în scop medicinal, în România? "Marijuana nu droghează pacienţii"

71814

Articole de la același autor

Problema legalizării utilizării canabisului în scop medicinal a fost readusă, de curând, în discuție, în țara noastră. Desigur, părerile vizavi de folosirea acestei plante la bolnavi sunt împărțite. Proiectul la care facem referire a intrat în circuitul parlamentar încă de acum patru ani şi le-ar oferi pacienților în fază terminală acces la calmante pe bază de canabis, şi nu doar acestora. Cu toate acestea, mulţi sunt reticenţi vizavi de folosirea plantei în cazul persoanelor bolnave.

Pentru a putea fi votat în plenul Parlamentului, proiectul de lege trebuie să beneficieze de raportul comun de la Comisia de Sănătate, Comisia de Apărare și Comisia de Agricultură. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, medicii ar putea prescrie calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. În acest fel, România vrea să urmeze exemplul multor alte state din Uniunea Europeană, și nu numai, care au o politică relaxată în ceea ce privește consumul de canabis (marijuana). Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis utilizate în scop medical a fost susţinut, la începutul acestei săptămâni, de deputaţii din Comisia de sănătate şi de organizaţii profesionale din domeniul sănătăţii, fiind primit, însă, cu scepticism de unii reprezentanţi ai instituţiilor statului. Cu toate acestea, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Răzvan Prisada, este de părere că subiectul utilizării canabisului în scop medicinal este unul de actualitate la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului. „Cred că trebuie să privim lucrurile un pic mai larg şi mai integrat. În prezent, există două medicamente care sunt autorizate în spaţiul Uniunii Europene şi care au la bază canabisul”, a adăugat el.

Gabriel Diaconu, consilier al ministrului Sănătăţii, a precizat că sunt aspecte din proiect faţă de care Ministerul Sănătăţii nu se opune şi a adăugat că terminologia trebuie să fie una clară. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu este de acord cu propunerea în acest format, fiind transmis în acest sens parlamentarilor un punct de vedere argumentat. Reamintim că iniţiatoarea proiectului este deputata Ileana Cristina Dumitrache, scopul fiind acela de a le oferi alternative pacienţilor din România. „Instituţiile statului sunt învăţate să spună: «Nu, e periculos, interzicem, sunt soluţii, dar nu astea». Noi nu vorbim despre canabisul în scop recreativ, să fie foarte clar”, a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Ce părere au medicii din judeţul Constanţa despre legalizarea canabisului?

Pe plan local, am discutat cu câţiva medici pentru a le afla părerea vizavi de acest mult controversat canabis. Dr. Cornel Bălan, medic neurochirurg, este de acord cu folosirea canabisului la bolnavi. „Am lucrat timp de mai mulți ani în Franța și acolo s-a observat că acesta este indicat ca analgezic în cazurile terminale. Este o idee bună. În tot Vestul există canabis la farmacii, tutungerii. La noi, în România, unora le-a intrat în cap că doctorii fac trafic de droguri. Ca să dau Paracetamol cu codeină sau alt opioid minor trebuie un formular în patru exemplare, care merg unul la farmacie, unul la pacient, unul la doctor şi unul la poliţie. Poliţia face socoteala la trei luni cât a prescris doctorul, dacă nu cumva este furnizor de droguri. Când eram în Franţa, aveam voie să dau până la câteva grame de morfină la un lumbago acut, iar acum, la un pacient operat aici, cu şuruburi, nu îi pot da prea mult. În străinătate găseşti Paracetamol cu opioizi, fără reţetă. Dacă va fi legalizat, acesta ar trebui să se dea la un preţ compensat. Pentru partea de durere, de bună dispoziţie, el ar ajuta bolnavii din terapie intensivă, cu traume grave”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.

La rândul său, dr. Any Axelerad, medic neurolog, şeful secţiei Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a precizat că marijuana poate fi folosită în cazurile de epilepsie, în boala Parkinson. „Sunt studii care arată că acest canabis medicinal este benefic, mai ales în crizele epileptice, formele ereditare, în special cele la copii. Fiecare medic, pe specialitatea lui, ar trebui să aibă permisiunea de a putea prescrie astfel de tratamente cu canabis”, a adăugat specialistul. Marijuana folosită în scop medicinal este bine văzută şi de medicii ginecologi. Dr. Lucian Şerbănescu ne-a declarat că populaţia trebuie să scape de prejudecăţi şi să înţeleagă că această plantă poate aduce beneficii organismului uman. „Ea poate fi recomandată în cancerele genitale cu metastaze şi poate chiar în depresiile postpartum, dar totul ţine de dozele administrate”, a adăugat medicul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5918 secunde