Când va fi resistematizată intersecţia de la Cora? "Aerul este de nerespirat!"

1585

Articole de la același autor

Intersecţia de la bulevardul I.C. Brătianu cu Şoseaua Cumpenei şi strada Dezrobirii este una dintre cele mai congestionate din oraş. Zilnic, intersecţia este tranzitată de mii de autovehicule, făcând legătura atât între oraş şi zona industrială, cât şi cu ieşirea spre localităţile din vest, unde locuiesc mii de constănţeni ce lucrează sau învaţă în Constanţa. Autorităţile locale au planuri să o resistematizeze, dar încă nu sunt hotărâte care este cea mai bună soluţie.

Intersecţia de la Cora, aşa cum o ştiu constănţenii, este unul dintre punctele roşii de pe harta municipiului, cu aglomeraţie şi trafic uriaş, aproape permanent. În urmă cu mai bine de cinci ani, administraţia locală propunea un proiect ambiţios de amenajare a zonei, cu realizarea unei pasarele pietonale suspendate chiar deasupra sensului giratoriu. Ideea futuristă nu a apucat să fie pusă în aplicare, iar acum ea nici măcar nu ar rezolva problema intersecţiei, care nu sunt pietonii, ci miile de maşini ce trec pe acolo şi stau blocate minute în şir în sensul giratoriu și poluează aerul.

Cei care au de făcut drumuri în zonă se plâng că stau minute bune în trafic, în aglomeraţie, mai ales la orele de vârf. „În plus, este un risc foarte mare de accidente, nu grave, însă tamponări se petrec zilnic. Mai mult decât atât, poluarea este uriaşă, având în vedere că uneori coloanele de maşini sunt uriaşe şi toate vehiculele care stau pe loc scot gaze de eşapament. Vara aerul este de nerespirat! Ar trebui să se găsească o soluţie, astfel încât să putem respira şi, în acelaşi timp, să nu ne petrecem ore în şir în trafic”, ne-a spus un constănţean care locuieşte chiar într-unul din blocurile din apropierea intersecţiei.

Actuala administraţie locală şi-a exprimat de mai multe ori dorinţa de a reface intersecţia, dar, pentru că nu a găsit şi o soluţie adecvată, a plătit peste 2,8 milioane de lei unei firme, ca să facă studii şi proiecte şi să vină cu o ipoteză adecvată. „În luna noiembrie 2021, Primăria Constanţa a semnat contractul de prestări servicii privind serviciul de elaborare documentaţie tehnico-economică (expertiză tehnică, studii de teren – geotehnic şi topografic, studiu de trafic DALI, proiect tehnic pentru autorizarea lucrărilor, POE, PT şi DE şi altele – temă de proiectare aferentă obiectivului de investiţii «Îmbunătăţirea mobilităţii în municipiul Constanţa – bulevardul IC Brătianu»”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa. Prestatorul este firma SC Urban Scope SRL.

Studiu de trafic şi soluţii pentru autobuze

Conform contractului, societatea respectivă trebuie să vină cu propuneri pentru resistematizarea intersecţiei şi să elaboreze inclusiv un studiu de trafic menit să identifice soluţii pentru un transport public mai rapid, pentru reducerea congestiei pe şosea, pentru reducerea accidentelor şi a impactului negativ asupra mediului. În plus, specialiştii trebuie să vadă şi cum pot să îi convingă pe constănţeni să renunţe la autoturismul propriu şi să meargă mai mult cu autobuzul sau cu alte variante nemotorizate.

Pe etape, contractul prevede termene de două, trei luni, pentru realizarea celor propuse. Astfel, este de aşteptat ca, în lunile următoare, să fie analizate variantele propuse de prestator şi stabilită cea finală. Însă nu este de aşteptat ca lucrările propriu-zise de reamenajare a intersecţiei să înceapă în 2022, având în vedere că nici măcar nu există bani în buget prevăzuţi pentru astfel de investiţii. Până atunci, şoferii vor sta în continuare în cozi, la sensul giratoriu, iar locuitorii zonei vor trebui să suporte poluarea în creştere.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6102 secunde