Ce s-a ales de proiectul futurist de reabilitare a Pieţei Griviţei. "Au fost doar nişte desene!"

2524
1

Articole de la același autor

Piaţa Griviţei este una dintre cele mai vechi din municipiul Constanţa. A fost renovată în mai multe rânduri, dar niciodată reabilitată cu adevărat, iar, pe alocuri, încă mai păstrează aspectul de târg bătrân şi demodat. Autorităţile locale au spus în repetate rânduri că o vor reamenaja, au făcut chiar şi proiecte cu care s-au lăudat, dar nu au început niciodată lucrările. Acum, se caută cele mai bune soluţii pentru ea.





În urmă cu aproape cinci ani, Primăria Constanţa se angaja să modernizeze mai multe pieţe din municipiu. Prima pe listă era, evident, cea mai mare dintre ele, Piaţa Griviţei. Transformarea propusă de administraţia de atunci era foarte mare, cu introducerea, pe lângă caracterul de piaţă agro-alimentară, de funcţiuni noi, inclusiv terase şi restaurante. Aceasta ar fi trebuit să devină un punct de interes pentru cartier, de întâlnire a locuitorilor zonei şi de petrecere a timpului liber.

Constănţenii sunt curioşi ce s-a ales de proiectul respectiv, mai ales că unii locuiesc chiar în zonă.

„Am văzut în presă, anul trecut, că Piaţa Griviţei va fi reconstruită. Se va amplasa o clădire modernă. Dacă aveţi o veste despre acest proiect, sunt curios să aflu. Casa părinţilor mei este la un colț de piaţă”, ne-a transmis un cetăţean, pe adresa redacţiei.

Aşa că am încercat să aflăm ce s-a ales de planurile respective.



Proiectul prevedea ca, pe lângă piaţa agroalimentară, în zonă să existe şi spaţii comerciale de mici dimensiuni, spaţii de relaxare, petrecere a timpului liber, zone pietonale, centru comunitar local, parcare, dar şi spaţii verzi. Clădirea pieţei ar fi trebuit să aibă o curte interioară acoperită şi de jur împrejur tarabe. Apoi, pe laterale, să fie amplasate spaţii comerciale de mici dimensiuni, atât magazine, cât şi cafenele, restaurante. La etajul clădirii, urma să fie amenajată o grădină suspendată. Tot acolo ar fi trebuit să fie realizat şi un spaţiu care să găzduiască spectacole, festivităţi, întruniri, dezbateri şi conferinţe.

„Este în lucru un studiu, pieţele îşi vor păstra destinaţia!”

De asemenea, conducerea primăriei de atunci voia să realizeze şi o parcare nouă şi să reconfigureze locurile de parcare deja existente. Proiectul era completat şi cu amenajarea unor spaţii verzi noi, în zona publică pietonală dintre clădiri, cu scuaruri de mici dimensiuni şi plantaţii de aliniament la stradă. Nimic din toate acestea nu s-a făcut până în prezent. Şi probabil că nici nu vom vedea prea curând, având în vedere că proiectul a rămas doar pe hârtie, la stadiul de vis frumos, fără ca măcar să fie demarate procedurile premergătoare pentru realizarea lui, cum ar fi studii, documentaţie tehnică etc.



„Acelea erau nişte desene, nu a fost niciodată un proiect concret. De altfel, deocamdată, nu există o direcţie clară. Aşteptăm rezultatele unui studiu de oportunitate pe care l-am comandat pentru toate pieţele, inclusiv pentru terenul unde a fost bazarul Soveja. Este posibil ca luna aceasta să primim acele rezultate. Acel studiu ne va spune ce trebuie să facem cu pieţele şi cum să abordăm Piaţa Griviţei, dacă o reabilităm şi cum o să o reamenajăm. Cert este că toate pieţele din Constanţa îşi vor păstra destinaţia de pieţe, nu vor fi desfiinţate!”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa, Stere Hira.



Comentează știrea

Adrian Serban
9 aprilie 2022
acelasi profil de persoana care bantuie Constanta de decenii

acest profil care l am folosit in subiect nu este interesat si nu are niciun plan de modernizare si de schimbare a acestui oras, odata destul de interesant. Interesul lor este sa puna mana si sa se plaseze in pozitii cheie ptr oras ptr asi rezolva problemele familiale si de trib. Se cred Dumnezei si atotputernici. Restructurarea administraii Constantei trebuie sa fie facuta din temelii si ASAP. Oameni SERIOSI adusi la butoane care le pasa de trotuarul pe care calca , de cladirea pe care o vede , de parcul de care trebuie sa se bucure si sunt f multe de spus aici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5803 secunde