Haos de nedescris în farmacii. Antibioticele eliberate fără rețetă debusolează populația

3233

Articole de la același autor

Este haos în farmacii, în ceea ce priveşte eliberarea antibioticelor. Farmaciştii nu ştiu sigur ce medicamente au voie să elibereze fără prescripţie medicală, iar bieţii bolnavi nici ei nu mai ştiu ce pot cumpăra sau nu. Ce este clar este că ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, în care toată lumea este debusolată. Mai nou, Ministerul Sănătății reduce doza de urgență de antibiotice care poate fi eliberată de farmacii fără rețetă, de la 72 de ore la 48 de ore.

De câteva zile, oamenii au început să se plimbe de la o farmacie la alta, pentru a-şi procura diferite medicamente ce conţin antibiotice. De exemplu, dacă până acum nu era nevoie să facă ture întregi prin oraş pentru obţinerea unei simple creme cu antibiotic sau a unei sticluţe de picături pentru ochi, iată că, acum, le ies ochii din cap până găsesc o spiţerie care să le elibereze produsul de care au nevoie. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii vrea să diminueze consumul excesiv de antibiotice. De fapt, ultimul ordin al ministrului Alexandru Rafila arată că antibioticele se vor elibera doar în situații de urgență, o doză pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție), în schimb, se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi strict doza necesară de urgență.



În teorie, eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale, dar câţi se vor mai prezenta la cabinet dacă au scăpat de dureri?

Din nefericire, această situație, cum am mai spus deja, a creat un haos de nedescris. „Ce credeți că voi face când mi se umflă măseaua? Mă duc la farmacie, iau antibiotic două zile, scap de durere şi apoi întrerup tratamentul. Rezultatul? Fac un tratament incomplet, capăt rezistenţă la antibiotic și în final îmi recidivează infecția și o iau de la capăt, cu alte două zile de antibiotice. Este adevărat, trebuie cumva limitat consumul de antibiotice, dar ordinul acesta este o aberație”, ne-a declarat Antonia Constantin.

„Altă situație cât se poate de reală: pacientul ajunge în Urgenţă vineri după-amiază. Primește rețetă pentru 48 ore, adică până duminică seara, dar luni medicul de familie nu lucrează sau este vreo sărbătoare legală, motiv pentru care cabinetul va fi închis. Ce face pacientul, în aceste condiţii? Merge înapoi la UPU pentru o nouă rețetă sau se simte mai bine și decide să-și întrerupă tratamentul, facilitând astfel rezistența la antibiotice?”, a adăugat Manuela Profir.



„Ordinul este neclar și nimeni nu a înțeles graba emiterii acestuia”

Pe de altă parte, este evident că unii oameni vor lua antibiotic fără să meargă la medic, timp de două zile, poate pentru o banală răceală, care oricum se ameliorează în două zile şi fără un astfel de tratament, ceea ce, iar, nu este în regulă.

Se pare că, neavând o prescripţie medicală, vor fi, cu siguranță, persoane care vor avea tendința de a merge în mai multe farmacii ca să ia doza de urgență (cea pentru 48 de ore), chiar dacă au completat o declaraţie pe propria răspundere. Cum se poate verifica dacă o persoană nu va merge în mai multe farmacii pentru a lua doza de urgență? „Nu poți fi sigur, vom construi o bază de date, vom trece de la acest sistem bazat pe activitatea manuală la unul electronic care să genereze rapoarte imediate și să prevină eliberarea repetată a unui antibiotic”, susţine Rafila.



Întrebat despre această situaţie, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Constanţa, Vasile Rizea, a precizat următoarele: „Nu este normal ce se întâmplă. Nu mai spun că sunt preparate care se fac cu antibiotic. Nu au stipulat nimic concret. O lege sau un ordin trebuie să fie foarte clar, nu să laşi loc la interpretări, ca fiecare să facă ce vrea, cum vrea. Tot discutăm cum să rezolvăm lucrurile acestea, iar Ministerul Sănătății trebuie să ţină cont şi de regulile de bună practică farmaceutică, prin care este specificat cum poţi să eliberezi fără reţetă un antibiotic, pe ce perioadă etc. Despre ce este vorba? De exemplu, sâmbătă, duminică, s-ar putea ca omul să rămână fără antibiotic și să nu aibă cui să se adreseze și atunci, eventual, după consultări și discuții cu farmacistul, în care îi justifică de ce are nevoie de antibioticul respectiv, să îi fie dat pentru 48 de ore. Ca urmare, prin declarația pe propria răspundere introdusă de minister a pacientului, el răspunde pentru ceea ce face. Dacă spune că vrea Gentamicină, va fi întrebat pentru ce îi trebuie, ce vrea să facă el cu acest medicament. Între timp, este necesar ca noi să putem introduce undeva toate aceste date și să le putem raporta. Oricum, ordinul este neclar și nimeni nu a înțeles graba emiterii acestuia. În mod normal, acest ordin ar fi trebuit discutat măcar cu profesorii universitari de farmacologie privind modul de administrare, dar nu s-a discutat nimic. Totuși, sunt convins că, ușor-ușor, lucrurile se pot clarifica. Din păcate, este posibil ca cineva să ia tratamentul doar pentru 48 de ore și să nu se mai ducă după aceea la medic, să continue tratamentul, iar prin asta nu face decât să genereze toleranța la antibiotic”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5304 secunde