Constanţa duce lipsă de multe, dar nu de spițerii. De ce avem nevoie de atâtea farmacii?

4111

Articole de la același autor

La ora actuală, Constanța este unul dintre județele cu cele mai multe farmacii din țară. Majoritatea spițeriilor au fost deschise în municipiu, unde şi clienţii sunt mai mulţi. De exemplu, există zone, situate în preajma spitalelor, unde acestea sunt așezate chiar una lângă alta, fără pic de distanță între ele. Ne referim la cele din vecinătatea Spitalului Clinic Județean de Urgență, la cele din zona ICIL, vizavi de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Casa de Cultură, Km 4-5 și nu numai.

Se poate spune că farmaciile au apărut ca ciupercile după ploaie, în ultimii ani, în orașul de la malul mării. Mai mici, mai mari, la tot pasul dăm de ele. În unele cartiere, situația a devenit chiar sufocantă, spun locuitorii. „La ICIL, avem farmacii la fiecare colţ de stradă, lângă parc, lângă Şcoala nr. 24, lângă Kaufland, la Gară mai este una. Bani să fie, că medicamente se găsesc. Poate ar fi fost, totuşi, mai bine să existe mai multe spitale, parcuri, nu neapărat farmacii”, ne-a declarat Alexandru R.

Ecaterina L. locuieşte pe strada Cişmelei. Femeia ne-a mărturisit că pe o stradă de doar câteva sute de metri, de-a lungul său, funcţionează mai mult de zece farmacii. Distanţa dintre ele? Vă puteți imagina că le găsiți aproape una lângă alta. „Se ştie că noi, vârstnicii, suntem clienţi fideli ai farmaciilor, dar, chiar şi aşa, nu cred că era nevoie să existe atât de multe. 3-4 erau suficiente”, a precizat femeia. De aceeaşi părere sunt foarte mulţi constănţeni.

Teoretic, conform legii, raportat la numărul de locuitori, oraşul Constanța ar trebui să aibă aproximativ 97 de farmacii, dacă s-ar respecta criteriul demografiei, care prevede ca o farmacie să deservească 3.500 de locuitori. Lucrurile nu stau, însă, aşa!

Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Constanţa, Vasile Rizea, în municipiu funcţionează în jur de 210 farmacii, deci de peste două ori mai multe decât ar trebui să fie. În plus, Constanța are cele mai multe farmacii înființate, după București, urmată de Cluj, Bihor şi Iaşi, conform portalului medical sfatfarma.ro.

„În urmă cu câţiva ani, a existat un criteriu demografic, urmând ca, mai târziu, numeroase farmacii de cartier sau de la periferie să se mute în apropierea spitalelor. Lângă Spitalul Judeţean sunt zece farmacii, lângă Infecţioase sunt, la fel, multe. Farmaciile s-au mutat în aceste zone şi au lăsat unele cartiere descoperite”, a declarat Rizea, pentru „Cuget Liber”.

Pentru a se evita astfel de situații pe viitor, luna aceasta s-a decis ca autorizarea înfiinţării farmaciilor să se facă după criteriul geografic care prevede o distanţă între acestea în mediul urban de cel puţin 250 de metri, iar în mediul rural de 500 metri, precum şi după criteriul demografic. Toate acestea sunt prevăzute într-un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, pus în transparenţă de Ministerul Sănătăţii. Astfel, înfiinţarea unei farmacii comunitare se autorizează cu respectarea următoarelor condiţii: criteriul demografic - în funcţie de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, o farmacie la 3.000 de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ - o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte localităţi din mediul urban şi rural - o farmacie la 4.000 de locuitori.

Criteriul geografic are în vedere ca distanţa minimă dintre farmacii să fie în mediul urban de minimum 250 metri, iar în mediul de minimum 500 metri. În situaţia în care, în mediul rural, nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanţă de cinci kilometri, se poate înfiinţa o singură farmacie comunitară, fără respectarea criteriului demografic. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5236 secunde