Farmaciștii au ieșit în stradă! "Rețete nedecontate la timp, bolnavii - în pericol!"

5418

Articole de la același autor

După protestele angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate, urmate de cele ale funcţionarilor publici ai Caselor de Pensii, acum a venit rândul farmaciştilor să-şi spună durerea. Nemulțumiți că autoritățile nu fac plățile la timp pentru medicamentele decontate, ei au ieșit în stradă, săptămâna aceasta, pentru a protesta. Din păcate, dacă aceştia vor decide să continue acţiunile de protest, bolnavii cronici vor fi în pericol să rămână fără medicamente, la fel ca şi cei care suferă de afecțiuni oncologice sau hematologice.



Acțiunea care a avut loc recent a fost un prim semnal de alarmă şi are ca scop captarea atenției asupra sistemului farmaceutic, care a tot fost ignorat în ultimii ani, spun protestatarii. Practic, situaţia a devenit tot mai tensionată şi, acum, amplificată de nedecontarea la timp a rețetelor, care ar trebui făcută, în mod normal, la 60 de zile, conform contractului, aceasta nefiind efectuată nici măcar după 120 - 150 de zile. Din nefericire, acest lucru atrage, mai departe, o serie de alte probleme. În primul rând, dacă unităţile farmaceutice nu îşi primesc banii, se vor afla în imposibilitatea de a se mai putea aproviziona cu medicamente și să asigure fluxul de eliberare a rețetelor către pacienţii cronici. Apoi, în contextul în care farmaciile se află de mai bine de un an într-o permanentă criză a medicamentelor, această nedecontare a reţetelor pentru bolnavi ar însemna condamnarea lor la o suferinţă pe care nu o merită. Asta în cel mai fericit caz…

„Dacă nu sunt bani, există posibilitatea să nu mai putem achiziționa medicamente, pentru că depozitele au posibilitatea să ne blocheze și pacienții rămân fără medicamente, iar noi nu putem să ne continuăm activitatea în condiţii normale”, a precizat un farmacist.

Un altul a ţinut să sublinieze faptul că profesia de farmacist este de foarte mult timp neglijată de către guvern prin tot felul de legi care nu-i favorizează absolut deloc. Toţi îşi doresc să fie remuneraţi conform pregătirii pe care o au, iar cotele de adaos la ceea ce comercializează să fie modificate, deoarece, în prezent, acestea sunt neschimbate din 2009.

Pe lângă aceste aspecte, ei se plâng de faptul că nu sunt tratați corect și că nu sunt apreciați pentru munca pe care o depun. Mai mult decât atât, sunt interesaţi de implementarea unor măsuri prin care să fie susținută prezența farmacistului în mediul rural.

Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea, toate problemele ridicate la Bucureşti, în faţa Guvernului, sunt probleme arzătoare, care îi afectează pe toţi farmaciştii, dar şi pe pacienţi, dacă nu sunt rezolvate.

„Dacă nu se găsesc medicamente, ei sunt cei mai afectaţi. Ce se întâmplă? Ca de obicei, se întârzie cu decontarea medicamentelor, mai mult decât cu plăţile pentru spitale. De exemplu, farmacia, ca să poată plăti un salariu, trebuie să aibă încasări, or, dacă încasările sunt aceleaşi ca acum zece ani, cum pot eu să le măresc salariile angajaţilor care au acelaşi venit de ani de zile? Plătim dările către stat, şi acestea mai scumpe acum, iar angajaţilor nu mai avem din ce să le creştem salariile. Un alt aspect ce trebuie semnalat se referă la faptul că 99% din farmaciile din mediul rural sunt individuale, deci ele nu depind de vreun lanţ. Ca urmare, aprovizionarea este greoaie, ele sunt cele mai afectate. Restul farmaciilor individuale din oraşe se află în aceeaşi situaţie, adică este foarte greu să îţi faci o aprovizionare corectă. Într-un sat amărât, care se află, de exemplu, la distanţă de 50 de kilometri de un oraş, oamenii trebuie să parcurgă o distanţă considerabilă pentru a-şi găsi un medicament. Deci, ceea ce s-a cerut la Bucureşti, zilele trecute, reflectă problemele cu care se lovesc farmaciştii din toată ţara”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4563 secunde