Situaţie alarmantă la Constanţa: un medic oncolog la 6.782 pacienţi din spitalul judeţean

2692

Articole de la același autor

În timp ce, în alte judeţe ale ţării, bolnavii de cancer vor să dea statul în judecată din cauza lipsei anumitor medicamente din spitale, la Constanţa nemulţumirile lor se referă mai mult la deficitul de medici, care sunt prea puţini raportat la numărul de persoane diagnosticate cu această boală nemiloasă. Din păcate, numai în ultimul an, au mai fost înregistrate alte 3.213 cazuri noi, în total, în judeţul nostru figurând peste 30.000 de bolnavi oncologici.

De cele mai multe ori, cuvântul „cancer” poate da fiori pe şira spinării doar pronunţându-l, ca să nu mai spunem ce simt persoanele care au avut ghinionul de a se îmbolnăvi. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, la ora actuală, în judeţul nostru sunt luaţi în evidenţă 30.305 bolnavi de cancer. Dintre aceştia, 3.213 cazuri sunt noi, din 2023. Toate acestea în condiţiile în care la sfârşitul lui 2022 se înregistrau 27.814 cazuri. Din nefericire, mii de oameni sunt diagnosticaţi anual cu o formă de cancer și cei mai mulți dintre ei ajung la medic în stadiu terminal, iar asta înseamnă costuri foarte mari pentru tratament și recuperare extrem de anevoioasă, acolo unde se mai poate face ceva. Dintre cei 30.305 bolnavi, majoritatea, adică 27.129, se află în evidenţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, 18.104 provenind din mediul urban, iar 9.025 din rural. Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii sanitare, Crina Kibedi, 14.707 sunt femei, iar 12.422 bărbaţi. „Anul trecut, am avut 1.133 de cazuri noi care ni s-au adresat, predominante fiind cancerul bronhopulmonar şi cel colorectal”, a precizat aceasta. De toţi aceşti bolnavi se ocupă, însă, doar patru medici. La un simplu calcul reiese că unui singur medic îi revin 6.782 de pacienţi. De aici curg şi nemulţumirile…

„Sunt pacient oncologic de circa trei ani şi jumătate. Vreau să vă spun că mă simt bine în urma tratamentului administrat de medic. Problema este că, de fiecare dată, când ajung pe secţie este nevoie să mă înarmez cu multă răbdare, pentru că se aşteaptă cu orele pe holurile spitalului”, a precizat G.S. (63 de ani). Şi A.P. are aceleaşi observaţii de făcut: „Doctorii sunt amabili, ne explică ce avem de făcut, dar sunt prea puţini şi au de consultat zeci de bolnavi zilnic. Când ajung la spital, încerc să nu îmi mai fac alt program pentru cel puţin câteva ore”.

Aceasta este, pe scurt, situaţia la Spitalul Judeţean. La Spitalul Municipal Mangalia, ne-a declarat managerul Alina Dan, există un cabinet de oncologie, în ambulatoriu, cu doi medici angajaţi, iar la Spitalul Municipal Medgidia, niciunul, la fel ca şi la Spitalul Orăşenesc Hârşova. „Noi nu avem medic oncolog şi nici program naţional pentru aceşti pacienţi. Ne dorim înfiinţarea unui compartiment special pentru ei, pe viitor, măcar cu cinci paturi”, ne-a declarat directorul unităţii sanitare, dr. Dorel Oprea. De ce avem în Constanţa atâţia bolnavi de cancer? Pentru că, de cele mai multe ori, se prezintă tardiv la medic.

„Părerea mea este că populația trebuie să ţină legătura mai des cu medicul de familie, căruia să îi semnaleze orice fel de simptom nou apărut sau agravarea unui simptom preexistent. Cel mai bine ar fi să se plieze pe programele de screening naţionale, pentru că acestea nu dau greş în legătură cu o anumită suspiciune de boală. Cert este că o bună parte dintre simptomele cancerului sunt asociate şi cu alte patologii. Uneori, se pot suprapune şi cu alte boli, de exemplu cu diabet zaharat, situaţie în care pacientul are un regim alimentar. El poate pune pe seama dietei scăderea în greutate, fumătorii cred că tuşesc din cauza ţigărilor, iar dacă o persoană are o boală hemoroidală, se gândește că sângerează din această cauză. Orice problemă trebuie investigată”, a declarat dr. Traian Tache, pentru „Cuget Liber”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6725 secunde